ПОСЛЕ АМЕРИКАНАЦА И НЕМЦИ МУЊЕВИТО ОДЛУЧИЛИ ДА НАПУСТЕ НИГЕР ДО 31. АВГУСТА

После Американаца свој одлазак највили су и Немци који су такође имали своју базу у Нигеру

Нигер, држава у Централној Африци између Сахаре и тропских прашума веч пуних годину дана заокупља светску јавност.

Ту у полусахарском пдручју водили су се крвави ратови уз масовне покоље и убиства цилила од стеане војске и џихадиста Боко Харама, афричке линије Ал Каиде.

После пуча у коме је смењен прозападни премијер и председник, управљање државом преузела је војска која се окренула Русији у војном и економском смислу. У државу су прво стигле биле још 2022 једнице Вагнера, а званично од ове године и Руски Афрички корпус.

После Американаца свој одлазак највили су и Немци који су такође имали своју базу у Нигеру.

Немачка војска напушта своју ваздухопловну базу у Нигеру

Бундесвер ће напустити своју ваздушну транспортну базу у западноафричкој држави Нигер. Ова одлука је последица неуспеха преговора о имунитету немачких војника, наводи немачка новинска агенција ДПА.

Предвиђено је да база у Нијамеју буде затворена до 31. августа, а војници ће бити враћени у Немачку.

Ваздухопловна база у Нијамеју, сматра се кључном у напорима Запада да се обузда тероризма у региону, биће затворена до 31. августа, до када ће све трупе тамо стационирани вратиће се у Немачку.

Након пуча у Малију и Буркини Фасо, Нигер је неко време био виђен као последњи демократски вођен партнер Запада у борби против тероризма у региону, који је више пута претрпео нападе повезаних група Ал Каиди и ИСИС-у

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *