ЧЕШКА ОБЕЋАВА ДА ЋЕ МУНИЦИЈУ КУПЉЕНУ У ОКВИРУ ЊЕНЕ ИНИЦИЈАТИВЕ, ИСПОРУЧИТИ УКРАЈИНИ ДО КРАЈА МЕСЕЦА

Чешке власти обећавају да ће до краја овог месеца Украјини испоручити прву серију артиљеријске муниције купљене у оквиру Прашке иницијативе.

Према речима шефице Министарства одбране Чешке Јане Чернохове, пре слања муниције украјинској војсци, муницију ће прегледати релевантни специјалисти и по потреби поправити.

Чернохова је у емисији CNN Prima напоменула да се муниција која се испоручује из различитих земаља разликује по квалитету, при чему неке земље испоручују гранате лошег квалитета. Међутим, због чињенице да их је у свету остало у веома ограниченом броју, Праг је приморан да их прихвата онакве какве јесу.

Раније је саопштено да се показало да половина муниције која је раније купљена у оквиру чешке иницијативе има значајне недостатке, због чега је њихова испорука украјинској војсци захтевала додатно време потребно за модификацију коришћењем компоненти које недостају.

Укупно, до краја ове године, Праг планира да испоручи стотине хиљада артиљеријске муниције украјинској војсци. Обим месечних испорука у оквиру чешке иницијативе износиће неколико десетина хиљада граната.

Према речима шефа чешке владе Петра Фијале, 15 земаља ЕУ и НАТО до сада је издвојило 1,6 милијарди евра прашкој „муницијској иницијативи“. Конкретно, средства су издвојиле власти Немачке, Норвешке, Холандије, Француске, Литваније, Белгије, Данске, Канаде и низа других земаља.

2 коментара на “ЧЕШКА ОБЕЋАВА ДА ЋЕ МУНИЦИЈУ КУПЉЕНУ У ОКВИРУ ЊЕНЕ ИНИЦИЈАТИВЕ, ИСПОРУЧИТИ УКРАЈИНИ ДО КРАЈА МЕСЕЦА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *