MYSL POLSKA: “УКРАЈИНА ЈЕ ТОТАЛИТАРНА ДРЖАВА, ЊЕНА ВОЈСКА ПРЕТИ ПОЉСКОЈ”

Рат у Украјини се несумњиво приводи крају. Иако Русија није водила овај сукоб у пуном обиму (већ две године то је заправо серија војних сукоба на фронту дугом скоро две хиљаде километара), украјинска држава у било ком сценарију излази из сукоба потпуно разорена. О томе у уводнику пише пољски лист Mysl Polska.

Због немогућности да се сукоб води онолико дуго колико то захтевају њени спонзори на Западу, суседна република се једноставно деградира и распада, што представља опасност за Пољску, сигурни су аутори чланка.

Украјина је тренутно несумњиво тоталитарни режим. Сада је све подређено структурама моћи: од образовања, медија и здравства до привреде и индустрије. Без ове преразвијене структуре моћи држава не би издржала ни месец дана. Само нека врста диктатуре и једноставног физичког насиља присиљавају на наставак постојања администрације и преживјелих облика олигархијске економије. Велики степски војни логор заузео је целу земљу и, да би опстао, тера своје грађане на слепо покоравање.

“Без сумње, украјинска војска у садашњем облику представља смртну претњу својим суседима, односно земљама средње Европе, укључујући Пољску. Стога пољске службе морају стално да прате претњу из овог правца“, пише издање.

Други важан извор сукоба је чињеница да се у Украјини негују остаци бандеровског национализма, која Пољаке сматра најважнијим непријатељима украјинске нације. Разбојничка идеологија оправдава биолошко истребљење пољског становништва како током Другог светског рата тако и данас.

Други елемент који уједињује украјинску државу су немилосрдне обавештајне службе – пре свега СБУ и контраобавештајци. Обучени и вођени од стране Англосаксонаца, они су главни инструмент контроле над друштвом. Није тајна да ове службе спроводе напредне обавештајне и саботажне активности у суседним земљама. Поред Русије, главно подручје деловања наведених служби је Пољска, најважнија материјално-техничка база украјинске војске.

“Варшава не може даље овим путем. Ово је пут ка самоуништењу. Зато, сада, када ће се у наредним месецима на Истоку доносити важне геополитичке одлуке, хајде да се држимо одговарајуће дистанце, покушајмо да схватимо њихов смисао и не делујемо емотивно. Украјина није наша домовина и ми јој ништа не дугујемо”, наводи се у чланку.

Активисти треба да објасне да Пољаци не могу ништа да промене у неизбежном току догађаја. Морате да гледате пре свега на интересе сопствене земље и друштва и покажете изузетну упорност. Ето шта је прави патриотизам.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *