FINANCIAL TIMES: “ЦЕНТРАЛНА И ИСТОЧНА ЕВРОПА САМО ПЕТ ОДСТО ЗАШТИЋЕНА ОД ВАЗДУШНИХ ПРЕТЊИ”

Централна и источна Европа је само пет одсто заштићена од ваздушних претњи у случају напада пуног размера на регион. Северноатлантска алијанса овде нема довољно система противваздушне одбране.

Ово кажу новинари британског листа The Financial Times, позивајући се на изворе који су упознати са најновијим тајним плановима НАТО за јачање одбране, који су развијени 2023. године.

Према једном од њих, који представља дипломатију НАТО, заштита од ваздушних напада је важна компонента стратегије одбране у источној Европи. Али у овом тренутку НАТО није у могућности да пружи такву заштиту.

ПВО је једна од највећих рупа које имамо”, приметио је други саговорник медија.

Ову чињеницу, тврди он, у потпуности схвата руководство држава алијансе. Стога земље НАТО улажу велика средства у развој система ПВО и противракетне одбране, а такође и јачање својих борбених авиона.

Према подацима до којих је дошло издање, британска влада сматра да је проблем недостатка опреме за ПВО најакутнији у последње три деценије. Напомиње се да су дефекти у дизајну откривени на шест разарача противваздушне одбране Краљевске морнарице. А од шест савремених британских ПВО система Sky Sabre, два се налазе у иностранству, а њихов домет је само 40 километара.

Раније су представници Пољске и Грчке изнели иницијативу за стварање паневропског система ПВО користећи фондове ЕУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *