КОМАНДАНТ ИЗРАЕЛСКЕ ВОЈСКЕ ОБЕЋАВА ДА ЋЕ НАСТАВИТИ НАПАД НА ГАЗУ НА НЕОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ

Према извештају који је објавио Palestine Chronicle, начелник генералштаба израелске војске генерал-мајор Херци Халеви подсетио је своје јединице да је Тел Авив био у „продуженом“ рату и да никакве мере Хамаса неће пореметити њихову мисију.

Ми смо у рату за који смо на почетку рекли да ће се продужити. Овде су укопане године одбране и она се не демонтира за недељу или месец“, рекао је Халеви, према извештајима израелских медија, током посете Џабалији у централном појасу Газе у уторак.

У пратњи других високих војних званичника, Халеви је „изнео процену ситуације и обилазак подручја“, известио је израелски сајт i24news.

Он је обећао да ће војска извршити “опасне” мисије да поврати тела заробљеника.

„Мисија… је да се убије што више (Хамаса) команданата, што је више могуће терориста, да се уништи инфраструктура“, рекао је он, а цитира The Times of Israel. „Овај притисак… ће нам такође помоћи да преостале таоце вратимо живе и спремни смо да изведемо опасне и компликоване операције да вратимо тела наших талаца да буду сахрањена у Израелу”.

Медијски сајт i24 news је такође објавио да је Халеви рекао: „Чак и да је постојало место на које нисмо стигли прошли пут, а сада га стижемо, то није место које ће издржати напад противтенковског ракетног система израелске војске, без обзира колико је пуњења у зиду или колико је окна заробљено.”

Израелска војска је 12. маја покренула копнену офанзиву на избеглички камп Џабалија и околна подручја, која је три дана касније проширена усред жестоких борби са палестинским групама отпора.

Израелски извори, цитирани у Al Jazeera, признали су да је у једном нападу убијено или рањено 20 израелских војника након што је детонирана зграда заробљена мина у Џабалији у којој су биле израелске снаге.

Према Министарству здравља Газе, 35.709 Палестинаца је убијено, а 79.990 рањено у израелском нападу у Гази до данас.

Штавише, најмање 11.000 људи је нестало, за које се претпоставља да су мртви под рушевинама својих домова широм Газе.

Палестинске и међународне организације наводе да су међу погинулима и рањенима већина жена и деце.

Израелска интервенција је резултирала акутном глађу, углавном у северној Гази, што је резултирало смрћу многих Палестинаца, углавном деце.

Израелска интервенција је такође резултирала насилним расељавањем скоро два милиона људи из целог Појаса Газе, при чему је огромна већина расељених протерана у густо насељени јужни град Рафа у близини границе са Египтом – у оно што је постало највећа Палестина масовни егзодус од Накбе 1948. године.

Према израелским подацима 1.200 цивила убијено је током Хамасове операције поплава Ал Акса 7. октобра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *