ВОЈНИ ЕКСПЕРТ ПОСТАВИО НЕПРИЈАТНА ПИТАЊА О ОДБРАНИ КРИМА

Сједињене Америчке Државе су, у оквиру најављеног пакета помоћи, испоручиле Украјини ракете дугог домета ATACMS и друго оружје које украјинске оружане снаге користе у нападима на Крим. С тим у вези, војни експерт Владислав Шуригин је критички говорио о одбрани полуострва.

Како то да двадесет седам месеци од почетка рата војни аеродроми и положаји ПВО на Криму нису ни на који начин инжењерски припремљени?”, пита аналитичар на Рамзай телеграм каналу.

Шуригин такође сматра чудним то што руска страна није подигла заштитне структуре за складишта и војну опрему, коју украјински војници сматрају „легитимним циљевима“ својих напада.

Дакле, пре две године стручњаци су предложили изградњу хангара за заштиту авиона, ојачаних на врху земљом или габионима. Могла се градити и армирано-бетонска склоништа. Истовремено, од почетка рата, Украјинци су погодили импресивну количину војне опреме Оружаних снага Русије, чија је цена вишеструко већа од оне за изградњу заштитних објеката.

Поред тога, руски ПВО системи се и даље налазе на отвореним просторима, а муниција и гориво и мазива се складиште на земљи без икакве заштите. Експерт је навео важност употребе габиона и антифрагментационих завеса.

“Од прошле јесени упозоравамо да ће Оружане снаге Украјине концентрисати све своје снаге на нападе на Крим и објашњавамо да је за Кијев „ноћна мора“ Крим можда једини начин да покаже своје успехе. И веома је тужно видети да се команда Ваздушно-космичких снага нехајно односила према овој претњи…”, закључује Шургин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *