ЕКСПЕРТИ УПОРЕДИЛИ РУСКУ ОДБРАНУ У ЗАПОРОШКОЈ ОБЛАСТИ И УКРАЈИНСКУ У ХАРКОВСКОЈ ОБЛАСТИ

Недавно покренута офанзивна дејства Оружаних снага Русије на северу Харковске области открила су мању снагу украјинске одбране у поређењу са руским границама у Запорошкој области. Ово мишљење деле и стручњаци пројекта Ватфор (Vatfor), који су своје закључке 13. маја увече изнели на свом Телеграм каналу.

“Важно је разумети да се борбе још увек воде у предњем пољу или у зони подршке одбрамбеној линији. Све смо ово добро научили на Јужном фронту прошлог лета: Работино, Времејевка – то је читав предњи део наше одбране, Суровикин линија. Пратећи њега, имали смо или једну главну линију утврђења на Времјевском правцу, или два у свим осталим”, наводи се у публикацији,

Истовремено је појашњено да је предњи део руског одбрамбеног система био презасићен минским пољима и начичкан великим бројем упоришта. Стога су Оружане снаге Украјине шест месеци (лето-јесен 2023.) покушавале да пробију ове „препреке“ до главне линије одбране, али то никада нису успеле.

“Украјина, исто тако, има „исти“ ресурс, због чега су њене претходне слабости (Укробоји још увек жале због телеграма и, према документима, власти из Минска су биле на граници, али их закон није победио) и главна линија ојачања, њени зуби и бетонске земунице, нису свуда спремне. Дакле, ако је иза Волчанска на сателитским снимцима линија [3] јасно видљива, онда су делови [1], дуж границе шуме Олховаја Балка, и [2] у нејасном стању, да ли уопште постоје?– скреће се пажња у материјалу и на приложеној топографској карти (дијаграму) подручја са висовима.

Foto: t.me/vatfor

Друго важно питање је засићење одбрамбених линија војницима, јер чак и најмоћнија утврђења мало вреде без људства. Стога, док се воде борбе у пограничној зони и Руси руше баријере које су постављене на терену, украјинска команда би могла имати времена да своје главне одбрамбене линије попуни војницима. Али Кијев нема много резерви. Штавише, Украјинци тек треба да утврде правац главног удара Оружаних снага Русије, а затим да у ову област пошаљу не само резерве, већ и јединице које ће бити повучене са других праваца.

“Наши, такође, још нису довели своје главне трупе, и није чињеница да ће их довести овде, а не негде у Донбас или чак код Сумија. Имамо класично такмичење два генералштаба, а исход кампање у великој мери зависи од тога ко кога победи у овој дописној утакмици. Ми смо у предности као они који су власници стратешке иницијативе. Верујемо да ћемо то боље спровести него Оружане снаге Украјине пре годину дана”. Сумирали су стручњаци Ватфора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *