ПРАВОСЛАВНИ ТУРЦИ МОЛДАВИЈЕ И ЗВАНИЧНО ЗАТРАЖИЛИ ПОМОЋ ОД РУСИЈЕ

Лидер Аутономне територијалне јединице Гагаузије Јевгенија Гуцул се у Москви састала са председницом Савета Федерације Валентином Матвијенко. Она је на састанку и званично затражила заштиту од Руске Федерације. Гуцул је навела да је Гагаузија под сталним притисцима централне власти из Кишињева и подвукла да становништво жели пријатељске односе са Русијом, а пре свега обнављање авио-саобраћаја са Москвом.

Гагаузија је аутономна област Моладвије са правом отцепљења у случају губитка суверенитета. Преко 80% њеног становништво чине Гагаузи, православни народ туријског порекла.

Ово је још један изазов за председницу Молдавије Мају Санду након што је и Придњестровска Молдавска Република званично позвала Москву да је заштити. Санду сада већ има две спорне области унутар Молдавије које траже помоћ Москве. Преко 220 хиљада грађана Руске Федерације живи у Придњестровљу. Оружане снаге броје до 15.000 војника уз присуство Оперативне групе руске војске, која броји до 1.700 припадника. Обе области се налазе на граници са Украјином, што апелима из Придњестровља и Гагаузије даје не само политичку већ и војну тежину.

0 коментара на “ПРАВОСЛАВНИ ТУРЦИ МОЛДАВИЈЕ И ЗВАНИЧНО ЗАТРАЖИЛИ ПОМОЋ ОД РУСИЈЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *