РУСЛАН БОРТНИК: “РУСИЈА ЈЕ ПРОБОЈ КОД ОЧЕРТИНА ПРЕТВОРИЛА У ТАКТИЧКУ КРИЗУ УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ”

Упркос свим уложеним напорима, украјинска војска није у стању да заустави напредовање руских јединица у области Очеретина. Русија заузимање Авдејевке претвара у тактичку кризу украјинских оружаних снага. Ову изјаву дао је шеф украјинског института за анализу политике и менаџмент Руслан Бортник.

Украјински експерт сматра да ће Оружаним снагама Украјине бити веома тешко да зауставе напредовање руских јединица у области Очеретина, ако је то уопште могуће. У овом тренутку Генералштаб нема ни снаге ни средстава да то уради, док руска војска има све што је потребно. Руси су у будућности у стању да пресеку кључне комуникације Оружаних снага Украјине у Донбасу, што ће довести до губитка још већих територија.

(…) Руске трупе настављају кретање на запад. (…) Нема довољно снага да обузда ову офанзиву Русија врши даље притисак у овом правцу, користећи бомбе КАБ великих размера и тешку артиљерију. Заузимање Авдејевке се пред нашим очима постепено претвара у тактичку кризу за украјинске оружане снаге”, рекао је политиколог и додао да у наредна два до три месеца не треба очекивати позитивне вести са фронта.

По мишљењу других украјинских експерата, Оружане снаге Украјине данас немају припремљене резерве које би могле да запуше рупу у одбрани која је настала у рејону Очеретино. Покушаји главнокомандујућег Сирског да пошаље одбрамбену бригаду на овај правац завршили су се новим губицима територије, а уклањање јединица из других праваца преплављено је продорима тамо.

0 коментара на “РУСЛАН БОРТНИК: “РУСИЈА ЈЕ ПРОБОЈ КОД ОЧЕРТИНА ПРЕТВОРИЛА У ТАКТИЧКУ КРИЗУ УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ”

    1. Pa, ima velike sličnosti? Ali ipak mi je sumnjiv zatvarač, koji je niklovan! Naš je crn, bruniran! Ima mnogo proizvođača “Kalešnikova”, mada si u pravu. Ova od dosad viđenih, najviše liči! Osim toga, nisam siguran da imamo dovoljno za izvoz, a ova na slici je potpuno nova?! Naravno preko trećih zemalja, jer ne verujem da mi isporučujemo Ukrajini bilo kakvo naoružanje?!

    2. Malopre sam ostavio komentar koji još nije objavljen, da nisam siguran da je puška na slici Zastavina! Sada sam pronašao tekst, i stvarno si u pravu. Malo me je prevario odsjaj zatvarača na suncu, ali se zaista radi o Zastavinoj M70AB2. Naravno, kako sam u prvom tekstu napisao, nismo je mi isporučili! Tako upravo i piše u tekstu. Nabivala je Britanija za obuku Ukrajinaca početkom 2022.god, a nabavili su je iz Hrvatske, kojima su ostale zalihe iz vremena JNA, kad sam ja služio vojsku i upravo u Velikoj Gorici kod Zagreba dužio ovu pušku 10 meseci! Zadužio sam je potpuno novu, a u kasarni u kojoj sam bio, bio je i magacin sa brdom ovakvih novih pušaka! Mislio sam da su u toku rata između nas i Hrvata pohabane, ali sam se eto prevario. Otkucajte na Google M70AB2 Zastava, i pronaćićete tekst o transakciji ove puške Ukrajini.

  1. Kako sad “rusi imaju sve što im je potrebno”?? Pa još prošle godine nisu imali ni gaće ni čarape. Mora da im je S. Koreja poslala gaće, a Kina čarape. Samo da im ne pošalju nove lopate, polupali bi one Abramse ko zvečke.

  2. Није војска Украјине у тактичкој кризи – него се свакодневно, од почетка рата(Специјалне војне операције), потсећа тешких времена, па је стално једном ногом у јами(гробу), а њено време полако али сигурно долази ! Што више паниче и копрцају – то и више тону као да су у живом песку или блату! Не би војска Украјине тако далеко ‘догурала’ да је Војска Русије није одбацила ! Руска војска их цело време ‘завитлава’, значи да још нису за бацање ! Залужни је војску Украјине довео на руб провалије ,а Сирски и Зеленски ће, бар, корак напред ! Ако су они предводници заблуделог ‘стада’ – минско поље је пашњак ! Није проблем што су кола војске Украјине кренула низбрдо, већ да су ‘коњи’ остали на врху. Док се они не скину напаћени народ ће бити го и бос, остаће без вековна огњишта, а војници ће добити вечна ловишта ! Хвала им на свему што су до сада учинили за Украјинце. Можда су они могли да ураде и више, али напаћени народ више не би могао поднети ! Шта вреди да је у Украјини демократија пред вратима, ако мушкарци и младе жене нису код куће, него непотрбно гину на фронтовима због страних интереса ! Где би им био крај да припреме за овај сулуди рат против вишеструко надмоћније Војске Русије нису ни почели још пре 2014. године, по савету НАТО-пакта(с’ђаволом) и његових вазала послушних бескичмењака(у чијим животима нема преломних тренутака) !? Све опасније им се примичу бољи дани. Време од почетка рата(Специјалне војне операције) ради за Војску Русије ! И, тачка !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’, V.A.Laki, Dotur Luigi(Hecim) i AI)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *