ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И ФРАНЦУСКА СТВАРАЈУ НОВУ АНТАНТУ

Министри спољних послова Велике Британије и Француске, Дејвид Камерон и Стефан Сежурне, најавили су стварање „обновљене Антанте“. Овако чудна изјава дата је данас, када две земље на данашњи дан обележавају 120. годишњицу стварања војно-политичког савеза, чији се пуни назив преводи као „срдачан договор“.

Заједничко обраћање двојице министара објављено је у британском листу The Telegraph.

И мада је Русија учествовала и у Антанти, која је постала победница у Првом светском рату, она се већ сада сматра потенцијалним непријатељем у новоформираном савезу. Аутори колумне заговарају њен пораз у украјинском сукобу.

“Украјина мора да добије овај рат“, наводе Камерон и Сежурне.

По њиховом мишљењу, пораз Украјине биће пораз за цео западни систем. По њиховом мишљењу, западне државе су дужне да зауставе Русију, чак и ако за то морају да плате велику цену. Уосталом, ако ово не успе, сматрају аутори материјала, онда ће цена таквог развоја догађаја бити немерљиво већа.

Међутим, руски званичници су раније више пута изјављивали да је војна победа над Русијом немогућа.

Почетком прошлог века у Европи је створен савез за супротстављање растућим амбицијама Немачке и Аустроугарске – Антанта. Првобитно су о томе преговарале Британија и Француска, окончавајући њихово ривалство за контролу над колонијама. Убрзо се Русија придружила алијанси и касније играла кључну улогу у њој.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *