ДОНАЛД ТРАМП ПРОМЕНИО ПЛОЧУ ОД КРИТИЧАРА НАТО ПАКТА КОЈИХ ХОЋЕ ДА ГА УГАСИ ПОСТАО ВАТРЕНИ ЗАГОВОРНИК

ТВ Фронт/Политико

Како се председички избори у САД захуктавају, а рејтниг председничких кандидата будно прате, тако се мењају и изречени ставови и мењају мишљења преко ноћи. Тако је и код републиканског кандидата Доналда Трампа који је од жестоког критичара НАТО пакта променио плочу.

У интервјуу са својим пријатељем и савезником Најџелом Фаражом за британски ТВ канал GB News Трамп је поново потврдио своју посвећеност трансаталнским односима али је упозорио европске нације да не „искористе“ америчку подршку.

У разговору са Фаражом — бившим лидером британске странке за Брегзит — Трамп је ублажио своју реторику, истичући да Европа мора да плати „свој правичан део“ трошкова одбране.

„НАТО мора поштено да се односи према САД, јер ако нису Сједињене Државе, НАТО буквално не постоји“, рекао је Трамп.

На директно питање да ли ће САД под његовим председништвом притећи у помоћ нападнутим земљама НАТО-а, Трамп је рекао да хоће.

„Да. Али знате, Сједињене Државе треба да плате свој поштен део, а не поштен део свих других“, одговорио је Трамп.

„Имамо океан између неких проблема… имамо леп велики, прелеп океан“, додао је Трамп. „[НАТО] је важнији за [европске земље], оне ће искористити предност“.

„Дакле, ако почну да играју поштено, Америка је ту?“, упитао је Фараж.

„Да. 100 одсто“, рекао је Трамп.

Политико пише да његови коментари могу помоћи у смиривању живаца западних лидера забринутих да би Трамп могао званично да повуче Америку из НАТО-а ако добије други мандат на месту председника САД касније ове године. Трамп је годинама био веома критичан према НАТО-у, а страхови савезника су појачани након што је први председник — који би требало да се суочи са актуелним председником Џом Бајденом на изборима 5. новембра — рекао је прошлог месеца да ће „охрабрити“ Русију да „ради шта год хоће“ са земљама НАТО-а које нису испуниле своје финансијске обавезе према алијанси.

А

0 коментара на “ДОНАЛД ТРАМП ПРОМЕНИО ПЛОЧУ ОД КРИТИЧАРА НАТО ПАКТА КОЈИХ ХОЋЕ ДА ГА УГАСИ ПОСТАО ВАТРЕНИ ЗАГОВОРНИК

  1. Он је само тражио у свом мандату да Зап.Европа у издваја свој договорени бруто процент за војску а они то нису чинили и тек сад иду на тај процент од неких 2% и нешто, мислим. Дакле, он хоће да они мисле о својој одбрани а не да их покрива Америка. Увећање тих средстава доводи и до стварања веће коликчине оружја. И кад погледаш Трамп је уствари задртији од других!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *