РАТНА КРИЛА БЕЛОРУСИЈЕ: БОРБЕНА АВИЈАЦИЈА ОСЛОЊЕНА НА МИГ-29 И СУ-30 У ОДБРАНИ ВРАТА ИСТОКА ЕВРОПЕ

Андреј Млакар

Оружане снаге Белорусије недавно су започеле проверу борбене готовости. Сматрало се да се то већином односи на копнену војску која је кренула у оперативне акције размештања према граници са Литванијом.

Међутим, није само копнена војска активирана него и чувари ваздушног простора Белорусије, односно РВ и ПВО. Главни носилац провере су борбени авиони Сухој Су-30 који су пре пар година почели да пристижу у ескадриле РВ.

Управо ови ловци стационирани су 61. ваздухопловној бази Барановичии.

Ратно ваздухопловство Белорусије данас почива не само на Сухојима СУ-30, него и на ловцима МиГ-29. Оно што је интересантно постоји још један ловац који је повучен у резерву.

У свом састав РВ Белорусије има 10.700 припадника. То се односи на пилоте, механичаре и остало особоље. Када се погледа организацијски ловачка авијација сврстана је у три ескадриле и то: 2 ескадриле које су опремљене ловицма MiG-29/S/UB (НАТО ознаке Fulcrum A/C/B) и 1 ескадрила са ловцима Su-30SM (НАТО ознаке Flanker H).

Како то изгледа у бројкама? Када би сумирали ловачку и јуришну авијацију укупна борј би био 63 борбена авиона.

Editorial credit: Maksim Safaniuk / Shutterstock.com

Међутим, на ловачку авијацију отпада само 22 летелице и то 18 двоседа и једноседа MiG-29/UB/S плус 16 који су повучени у резерву и ускладиштени. Иначе према подацима Military Balance za 2023. РВ Белорусије имало је 28 MiG-29 Fulcrum A/MiG-29S Fulcrum C и 6 MiG-29UB Fulcrum B.

Осим ловаца MiG-29 РВ Белорусије ослања се и на 4 борбена авиона Su-30SM Flanker H колико је испоручено РВ Белорусије од укупно наручених 12 авиона. Ради се о домаћој верзији Su 30MKI намењеној за употребу у руском РВ и РМ. Иначе РВ Белорусије наручило је прво 8 да би се затим број зауставио на број 12. Ипорука једне транше очекује се 2024. а наредне 2025.

Оно што је интересантно јесте да Белорусија у резерви има ускладиштен 21 борбени авион типа Su-27/Su-27UB (НАТО номеклатуре Flanker B/C ).

Editorial credit: IgorZhukovich / Shutterstock.com

Основу јуришне авијације РВ Белорусије чини и Su-25K/UBK Frogfoot A/B који су од пролећа 2023. оспособљени за ношење тактичких нуклеарних бомби.

Што се тиче ракетног наоружања белоруски МиГ-29 и Су-30СМ.

Што се тиче наоружања за ловачку авијацију: IC ракете кратког домета R-60 (RS-AA-8 Aphid) и R-73 (RS-AA-11A Archer), ракете средњег домета R-27R (RS-AA-10 Alamo A); R-27ER (RS AA-10C Alamo).

Такође летелице располажу и са ТВ вођеним ракетама: ASM Kh-25 (RS-AS-10 Karen); Kh-29 (RS-AS-14 Kedge) и портиврадарским ракетама Kh-58 (RS-AS-11 Kilter).


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *