У ПОСЛЕДЊИХ ПЕТ МЕСЕЦИ ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА ЈЕ ПОГОДИЛА ОКО 4500 ЦИЉЕВА ХЕЗБОЛАХА

Израелска војска саопштила је у уторак да је погодила око 4.500 циљева Хезболаха у Либану и Сирији у последњих пет месеци, убивши 300 бораца групе и ранивши више од 750.

Циљеви су гађани из ваздуха и са земље, наводи се у саопштењу војске, и обухватају „складишта оружја, војне структуре намењене офанзивној активности Хезболаха и оперативне центре за команду и контролу“.

Међу погинулима је пет високих команданата, а погођено је десетине “терористичких ћелија” које су упућивале или испаљивале противтенковске пројектиле и ракете на Израел, саопштила је војска.

Напади су били одговор на “нападе Хезболаха на цивиле и заједнице у северном Израелу”, који подржава Иран, наводи се у саопштењу.

Саопштење је уследило пошто је либански безбедносни извор рекао да су израелски напади на источни Либан убили једну особу раније у уторак, док је прекогранична борба ескалирала између Израела и Хезболаха.

Касно у уторак, војска је саопштила да је погодила два циља војне инфраструктуре Хезболаха у Сирији.

Удар је изведен на основу прецизних обавештајних података који су инкриминисали инфраструктуру“, саопштила је војска.

Војска је саопштила да „неће дозволити било какве покушаје акције које би могле да доведу до учвршћивања Хезболаха на сиријском фронту“.

Од дана након што је у октобру избио рат између Израела и Хамаса, Хамасов савезник Хезболах и Израел су скоро свакодневно размењивали ватру преко јужне границе Либана, али је неколико израелских удара недавно погодило положаје Хезболаха северније.

Од почетка рата, најмање 319 људи, углавном бораца Хезболаха, али и најмање 54 цивила, убијено је у Либану, према подацима AFP.

Најмање 233 борца Хезболаха погинула су од израелске ватре од почетка непријатељстава, углавном у Либану, али и 16 у суседној Сирији.

У Израелу је погинуло десет војника и седам цивила.

Прекогранични сукоб раселио је десетине хиљада људи са обе стране.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *