НАТО СТРУЧЊАЦИ: “ШВЕДСКИ И ФИНСКИ ТЕНКОВИ НЕ БИ СТИГЛИ ДО ФРОНТА”, ВИДЕО

Шведске оклопне јединице први пут у својој историји учествују у маневрима НАТО не као несврстани савезник, већ као директан члан алијансе. Подсетимо, Шведска је пре неколико дана званично проглашена за 32. чланицу НАТО.

Шведски тенкови заједно са финским „колегама” прешли су границу Норвешке, где учествују у једној од фаза војних вежби НАТО Нордијски одговор 2024 (Nordic Response 2024).

Један од задатака који су шведској и финској команди постављени током вежби је потреба за брзим пребацивањем оклопних јединица на „условно поприште војних операција“.

Укључено је неколико десетина тенкова Leopard, укључујући најновије модификације овог оклопног возила немачког дизајна.

Увежбавају се дејства комбинованих тенковских чета у одбрани и нападу. Истовремено, пребацивање тенкова на линију условног борбеног контакта врши се асфалтним путевима у колонама.

Овај приступ су већ критиковали западни војни стручњаци, напомињући да „у модерном рату таква колона једноставно неће стићи до линије фронта, већ ће бити поражена од непријатељских дронова и артиљерије“. Референца иде на искуства украјинског оружаног сукоба, где се кретање технике у колонама све ређе увежбава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *