ТЕНК T-80UD РЕТКА ЗВЕРКА УОЧЕНА НА УКРАЈИНСКИМ ПОЉИМА! ВИДЕО

Украјина је осим што је полигон за употребу западног и ситочног наоружања, је уједно и простор на коме се повремено могу видети ректи примерци борбене технике пре свега гусеничара из времена кад су руска и украјинска војна индустрија међусобно сарађивали на модернизацијама, али и она из совјетске ере.

Познато је и птицама на грани да је после распада Совјетског Савеза у Украјини остао и одређени број тенкова Т-80 у верзији У који је познат и као ракетно-топовски тенк.

Тенк је могао да испаљује све врсте муниције, а оно по чему је остао познат јесте испаљивање противоклопне ракете 9К119 Рефлекс која се води полуаутоматски помоћу ласерског снопа. С тим системом мгуће је гађање у покрету. Ракета пробија оклоп дебљине 700 мм, а вероватноћа погађања циља на даљинама од 4.000 м износи 70-90 посто. Најмања даљина гађања је 100 м.

Т-80 У познат и као У- усовершенствованији, који је настао у Омском тенковском заводу чија серијска производња започела је 1987. Споразум о гораничењу конвенционаллних снага у Европи дозвољавао је присуство 410 тенкова у европском делу Совјетског Савеза око 8 посто свих тенкова Т-80. Овај тенк је имао прво гасну турбину, али је од 1985. у њих почео да се уграђује украјински дизел мотор 6TD, који је касније преименован после распада Совјетског Савеза у Т-84.

Тенк T-80UD постао је познат као” Објекат 478 B” бреза са украјинским дизел мотор 6TD. Отуда јер тек носио назив T-80UD.

Тенк се се појавио у несрећно време када се серијска производња смањивала са 1445 тенкова 1990 на 500, односно 350 у 1991. Прве тенкове T-80UD добила је Кантимеровска тенковска дивизија и 2. “Таманска” гардијска дивизија обе на периферији Москве које су иначе сматране елитним једниницама Совјетске, односно руске армије. У Украјини је после распада Совјетског Савеза остало 350 тенкова верзије T-80UD.

На снимку који је освануо на друштвеним мрежама види се оригинална верзија тенка T-80UD без икаквих модификација што указује на реткост да се овај тенк појавио у Украјини. За сада није познато да ли је овај тенк заробљен од Руса на почетку рата из оне фамозне колоне из Кијева или је понеки ветеран остао у украјинским депоима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *