ИЗРАЕЛСКИ ТЕНКОВИ ДОБИЛИ ФАБРИЧКЕ “ЕКРАНЕ” (РЕШЕТКЕ) ПРОТИВ ДРОНОВА

Израелска војска је приказала снимак на којем се види неколико тенкова Merkava Mk.3 који су добили фабрички направљене “екране” против дрона (противкумулативна решетка која се поставља на кров куполе оклопног возила, негде је називају и визир). Пре тога, тенкови су били опремљени разним приручним уређајима за супротстављање беспилотним летелицама.

Изгледа да су Израелци извукли поуке из рата у Украјини”, наводе у издању Army Recognition.

Као што је наведено, увођење у серијску производњу штитова против беспилотних летелица представља значајан корак у прилагођавању савременим претњама. Беспилотне летелице, које су постале уобичајене у савременим сукобима, могу се користити за извођење прецизних удара на оклопна возила.

Увођење заштите од дрона на тенковима Merkava Mk.3 је корак у развоју оклопног ратовања. Ово одражава потребу да се прилагоди асиметричним претњама и показује да чак и традиционално оружје, као што су тенкови, мора да еволуира да би остало релевантно на савременим ратиштима”, пише у издању.

Хамас, који се бори против израелске војске у Гази, активно користи дронове опремљене смртоносним оружјем за напад на непријатељска оклопна возила. Ово је приморало израелскре војнике да самостално производе „визир” против дрона (противкумулативна решетка која се поставља на кров куполе оклопног возила), пошто команда раније није размишљала о њиховом централизованом снабдевању, упркос искуству из сиријског и украјинског сукоба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *