РУСИФИЗАЦИЈА НИГЕРА И ЦЕНТРАЛНОАФРИЧКЕ РЕПУБЛИКЕ: ОД МЕДИЦИНЕ ДО НАОРУЖАЊА И ЖЕЛЕЗНИЦЕ

Делегација владе Републике Нигер коју предводи премијер Али Ламаин Зеин налазила се четири дана у званичној посети Москву коју су напустили у петак 19. јануара у раним јутарњим часовима.

Током четири дана свеобухватне посете постигнути су различити договори између Русије и Нигера на свим пољима од: образовања, медицине, индустријске, хуманитарне, до војне сарадње две државе.

Како је наведено Русија се обавезала да ће у бившој француској колонији Нигеру по први пут од постојања те државе као независне изградити железничку пругу.

US Air Force/Staff Sgt. Devin Boyer


Осим градње железничке пруге Нигер ће послати своје студенте на студије медицине у Москву, такође на техничке факултете, али и на војне школе и академије Руске војске.

Такође Нигер у војној сарадњи обавезао се и на набавку руског наоружања за свој војску.

Москва се такође обавезала да ће помоћи властима Нигера да постигне енергентску независност, помогне у снабдевању горивом и да се побољша задравствена заштита комплетног становништва Нигера.

Иначе Нигер је до скора био кључни снабдевач Француске уранијом за њене нуклеарне електране.

Исто тако и у ЦентралноАфричкој Републици, влада те државе затражила је од Москве да на територији те државе се изгради војна база за 10.000 руских војника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *