КАКО ОДГОВОРИТИ НА ПРИШТИНСКЕ ЏЕВЕЛИНЕ!

Набавка 243 противоклопне ракете FGM-148 JAVELIN за такозване БСК главна тема је на војним Фејсбук групама. Полемике се воде, а појединци су се бавили темом како би Србија и са чим могла да одговори на овај потез такозваних власти у Приштини.

Неки су се прво стеили самоходне топ -хаубице калибра 155 Нора. Наравно да би могла.

Мени за разлику од Норе пали су на памет дигитализовани Огањ, затим Тамнава, Алас. међтим зашто трошитит скупе ракете кад има јефтинијих начина за одговор на “чувени” Џевелин.

Не мора се нужно слати тенкове Т-72Б1 МС и М-84АС или трошити новац на додатни реактивни оклоп или активне системе заштите, кад постоје значајно јефтинији начини.

Неки у Приштини имају имају перцепцију, јер су видели тенкове на вучним возовима близу административне линије, како би се ваљали долином реке Ибар према Приштини, а онда би они као на почетку рата у Украјини све то уништили одмах наравно и окачили на тик -ток па о томе разни ликови филозофирали.

За супростављање Џевелину има свакако заниљивих контрамера, а једна од најјефтинијих је свакако дрон камиказа “Осица”, који је премијерно приказан на Батајници крајем априла 2023.

ФОТО: Андреј Млакар

Лутајућа муниција “Осица”

Војнотехнички инситуту представио је званично први пут на Сајму, али по други пут премијера је била на приказу техничке оспособљености и лутајућу муницију „Осица“. Ради се о дрону камикази који има бојеву главу са Ручног ракетног бацача М79 Оса калибра 90 мм која је интегрисана у тело тактичке бесшпилотне летелице Врабац. Наравно тело је у односу на беспилотну летелицу модификовано и испаљује се помоћу пренуматског катапулта, као и беспилотла осматрачка летелица Врабац.

Испод бојеве главе налази се Фулл ХД Камера и видео процесор који пружа могућност лоцирања и потпуно аутономни напад на циљ који се заснива на систему видео праћења.

Осица је искључиво производ стручњака Војнотехничког института који су дизајнирали ову лутајућу муницију као исплативу економичнију покретну лутајућу муницију мале тежине

Тактичко технички подаци за лутајућу муницију Осица

Максимална маса полетања 7 кг
Оперативна брзина лета: 120 км/х

Оперативна висина лета: 500 м
Истрајност око 30 минута

Радијус дејства 20 км

Погон електромотор

Лансирање: пнеуматски лансер

Тежина: 1,5 кг

Пробојност оклопа 500 мм

ФОТО: Андреј Млакар

Наоружани дрон “Обад”

Наоружани дрон “Обад” представња даљински управљиви квадрикоптер намењен за војна дејства. Са “Обадом” може се се користит за уништавање различитих мета на блиским одстојањима, као и наоружаних и ненаоружаних лаких оклопних возила и лансера противоклопних ракета.

Наоружаним дроном може се управљати мануелно или програмираним летом са земаљске станице. Осим за уништавање циљева може да се користи и за дневно-ноћна осматрања и идентификовање непријатељских положаја.

Стабилисана даљински контролисана станица може да носи четири невођене противоклопне ракете М-80 Зоља калибра 64 мм;

Стабилисана даљински контролисана станица, са две невођене протиоклопне ракете М-79 “Оса” калибра 90 мм.

Стабилисана даљински контролисана станица са две минобацачке мине калибра 120 мм.

Оперативна висина овог дрона је 500 метара, време лета 15-20 минута, а максимални радијус 5.000 м.

ФОТО: Андреј Млакар

Комплет за конверзију минобацачке мине калибра 120 мм

Свакако једно од занимљивих идеја за супростављање Џевелинима је и комплет за конверзију минобацачке мине калибра 120 мм.

Овај комплет за конверзију минобацачке мине калибра 120 мм представља конверзију овог пројектила увођено наоружање. Захваљујући малим димензијама и тежини могу га ности разне беспилотне летелице попут домаће Пегаз.

Након отпуштања мине са беспилотне летелице, крила на комплету се отварају и омогућавају мини већи домет. Ова врста нбаоружања омогућава већу прецизност и неутралисање непријатељске пешадије. Вођење је потпуно аутоматско са ослањањем на GPS/INS. Систем омогућава гађање и по фиксним координатама који даје ЕО спремник на беспилотној летелици.

Маса комплета са минобацачком мином је 14,5 кг, домет са беспилотне летелице која лети на висини од 3 км је 9 км. распон крила на комплету је 1 м. Максимална оперативна брзина 150 м/с. Вођење GPS/INS.

ФОТО: Андреј Млакар

Комплет за конверзију мина калибра 60 мм

Представља вођено наоружање као и комплет за калибр мине од 120 мм који се може качити на разне беспилотне летелице. Принцип рада је идентичан као и код комплета за конверзију мине од 120 мм . Принцип вођења је исти само је разлика у односу на претходни у тежини која износи 2,5 кг, максимални домет ако летелица лети на висини од 3.000 м је 6 км, распон крила је 0,6 м, а максимална брзина је 80 м/с.

ФОТО: Андреј Млакар

Беспилотна летелица пројектил типа Гавран

Овај систем дрона-камиказе настао је као пројекат компаније Југоимпорт СДПР. Ово средство је намењено за напад у рњалном времену и у свим метео условима по широком спектру циљева за уништавање: оклопних возила , комадних места, артиљеријских положаја. Домет дрона је 150 км при брзини 150 км/х (44 м/с). Максимални плафон лета је 2.000 м. Стартна маса је 50 кг. Носивост корисног терета 15 кг. Погон: бустер на чврсто ракетно гориво, током лета двоцилиндрични мотор СУС. Дужина дрона је 2,2 м, распон крила 2,4 м, висина са бустером 0,4 м.

ФОТО: Андреј Млакар

Дигитализовани Огањ

Дигитализовани огањ М 77 је добио ракете продуженог дејства до 40 км и са којим се ватром управља из самог возила, затим верзија огња са модуларним контејнерима 122, 128 мм и ракетом Алас оптички вођена противоклопна ракета домета до 30 км.

ФОТО: Андреј Млакар

СЛРС Тамнава

Самоходни вишецени лансер ракета „Тамнава“. Заправо ради се модификацији чувеног М 87 Оркан који у свом наоружању додуше на возилима ЗИЛ има Србија, Тамнава је производ компаније Југоимопорт СДПР и у односу на стари Оркан приказана је са новим мофификованим ракетама Оркан 1 домета 60 км и Оркан 2 домета 90 км. Такође приказана је нова управљачка глава. Осим ракета Оркан приказана су и два контејнера са ракетама Г-2000. Ради се о класичној ракети типа град којој је продужен домет до 50 км.

ФОТО: Андреј Млакар

Тактичка беспилотна летелица Пегаз

тактичка беспилотна летелица „Пегаз 011“ као идејни пројекат развијена је у марту 2010. године, а своју прву премијеру имала је на Сајму војне опреме и наоружања „Партнер 2011“, када је био приказан прототип ове беспилотне летелице.

Пегаз је замишљен као модеран и потпуно аутономни систем, са летелицом максималне полетне масе од 230 килограма.Ова беспилотна летелица има двоцилиндирчни бензински мотор. Летелица је у потпуности израђена од карбонских влакана и представља потпуни домаћи производ осим неколико компненти које се набављају из увоза. Према наводима који су објављивани Пегаз има долет до 100 километара и останак у ваздуху до 12 сати. Ова тактичка беспилотна летелица носи до 40 килограма корисног терета као што су дневна камера, термовизијска камера, ласерски даљиномер и ласерски обележивач, радаре за синтетизовање слике на земљи и сензоре за електронско извиђање.

Пегаз је дужине 5,535 м, размах крила 6,34 м, маса празне летелице је 120 килограма, а маса опреме 40 килограма. Максимална маса у полетању је 230 килограма. Максимална брзина је преко 200 километара на час, а максимална брзина кристарења 150 километара на час. Оперативна висина је 3.000 м. Полетање и слетање летелице аутоматско и ручно са полу уређене слетне стазе. Принудно слетање падобраном. Вођење командовани лет (аутопилот) и аутономни лет (програмирана путања), корисни терет 40 килограма, опције подвесног терета дневна камера, термовизијска камера, ласерски даљиномер, ласерски обележивач, мини радар са могућношћу снимања и мапирања терена домета до 20 километара.

7 коментара на “КАКО ОДГОВОРИТИ НА ПРИШТИНСКЕ ЏЕВЕЛИНЕ!

  1. Џавелин је јако моћно оружје, Шиптари планирају да га киристе против нашег оклопних возила.И неће их откривати пре појаве тенкова, тако да дронови неће моћи да уоче њихове положаје.
    Дронове можеш користити против њихове пешадије.
    Начин на који се можемо борити против ових система је Обавештајни Рад. Штијуни.
    Иначе пролазимо ко Руси у Украјини.

  2. U PRVE LINIJE SIPTARSKE VOJSKE OBAVEZNO BICE ZAPADNE SPECIJALCE KOJI CE KONTROLISATI EFIKASNE UDARE PO SRBSKE TENKOVE.NIKAKVE OPERACIJE NECE BITI BEZ AMERICKE I DRUGE SPECIJALCE .SRBSKA VOJSKA RATOVACE PROTIV ZAPADNE VOJSKE A SIPTARI BICE SAMO VOZACI I NISTO DRUGO.

  3. A i mali dronovi kamilaze Komarac isto je veoma zanimljiv, pogotovo što može da se spusti na površinu zemlje i kasnije aktivira kao mina. Po meni je veoma moćna stvar i veoma je mali je za PVO sisteme, tj još je manji od Osice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *