ВАЗДУХОПЛОВНИ АРСЕНАЛ ЈЕМЕНСКИХ ХУТА: САМОУБИЛАЧКА МИСИЈА ПРОТИВ АМЕРИЧКИХ F/A-18 HORNET!

Јеменски Хути се убрзано припремају за окршај са Сједињеним Аемричким Државама које су покренуле ваздухопловно -поморску операцију деблокаде Црвеног мора и поновну успоставу поморског саобраћаја у најфреквентнијем коридору који повезује европске и азијске луке.

Док је ракетни арсенал јеменских Хута веома респективан, као и дронова, ваздухопловне снаге јеменских Хута далкео су од озбиљне компоненте која би могла да се супростави палубним ловцима америчке ратне морнарице F/A-18 HORNET.

Заправо малобројне летелице су у не баш сјајном стању, са њима може да се лети, али је питање колико заиста могу да нанесу било какву штету пловилима САД и коалиције.

Јеменски Хути наследили су део борбених авиона и хеликоптера са којима је располагала званична војска Арапске Републике Јемен.

Јеменско ваздухопловство званичмо према подацима има у свом поседу скоро 250 авиона, укључујући борбене авионе, транспортере, хеликоптере и авионе за обуку. Већина авиона је руске производње и распоређени су у осам ваздухопловних бригада у шест ваздухопловних база, од којих је најважнија Ал-Даилами у Сани. Ваздушне базе ал-Дајлами и Ходедија су под контролом Хута.

Од борбених авиона Јемен има: 19 ловаца МиГ-21, 23 МиГ-29 и 11 ловаца Northrop F-5.

Од тог броја интересантно је у саставу ваздухопловства јеменских Хута налази се: 1 МиГ-21 Бис, 1 Ф-5 Тигер, два јуришника Су-22 и један МиГ-29.

Нешто боља ситуација је са транспортно борбеним хеликоптерима и то 4 Миљ Ми-17, један борбени хеликоптер Ми-24В, један транспортни Миљ Ми-8 и један УХ-1Х Хјуи, што је више него скроман арсенал за амерички носач авиона који располаже са 90 летелица од којих само две могу да пообарају све ловце јеменских Хута на небу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *