РУСКИ ДРОН КАМИКАЗА ПАО НА РУМУНСКУ ТЕРИТОРИЈУ НА ГРАНИЦИ СА УКРАЈИНОМ! ЛЕТЕЛИ F-16 И EUROFIGHTER

Румунија је открила кратер дрона камиказе Геран у близини границе са Украјином након руског напада на украјинску лучку инфраструктуру током ноћи среда на четвртак, саопштило је министарство одбране.

Дрон камиказа експлодирао је у близини села Гринду 8 км од луке Рени код Одесе.

Кратер, дубок око 1,5 метара, настао је услед „неконтролисаног пада дрона камиказе коришћеног у нападу на украјинску лучку инфраструктуру“, саопштило је румунско министарство одбране. Румунија је чланица НАТО-а.

Дрон је пао у ненасељеном подручју у близини села Гринду, додало је министарство, наводећи да су румунски борбени авиони Ф-16 и немачки авиони Eurofighter Typhoon вршили надзор румунског ваздушног простора након напада.

Русија и Украјина нису одмах коментарисале изјаву министарства одбране Румуније, преноси Ројтерс.

Откако се у јулу 2023 повукла споразум који омогућава безбедан извоз украјинског жита преко Црног мора, Русија преко Румуније напада украјинске луке и складишта жита преко Дунава. Од тада је било неколико изолованих инцидената пада делова дронова у Румунију.

НАТО има заједничку обавезу одбране ако је нападнута једна од његових чланица, али НАТО и румунски званичници су рекли да нису пронашли доказе о било каквим намерним нападима на Румунију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *