НЕМАЧКА ДОНЕЛА ОДЛУКУ H145M МЕЊА БОРБЕНИ ХЕЛИКОПТЕР ТИГАР! НАРУЧЕНА 82 КОМАДА

Одбора за буџет немачког Бундестага дао је зелено светло Канцеларији за набавке Бундесвера на наручи производњу и испоруку 82 нова јуришна хеликоптера H145M компаније Airbus Helicopters Deutschland GmbH који ће бити финансирани из специјалног фонда вредно 100 милијарди евра за обнову немачке војске.

Како је наведено бундесвер је приликом куповине хеликоптера намерно одабрао тип хеликоптера који је био доступан на тржишту и који су већ користиле специјалне снаге и за спасилачке мисије.

Осим производње и испоруке хеликоптера, закључен оквирни споразум обухвата и резервне делове, осам симулатора за обуку, обуку летачког и техничког особља, као и обимне услуге за рад хеликоптера у периоду од седам година.

Јуришни хеликоптер H145M ће заменити тренутно коришћени борбени хеликоптер Тигер. Поред наоружања, вишенаменски хеликоптер може да буде опремљен разним комплетима опреме: електронским системима самозаштите, балистичком заштитом или додатном опремом за употребу изнад мора. Хеликоптер такође има моћне извиђачке сензоре. Ово омогућава посади да лети и ноћу. То значи да војска и ваздухопловство могу да користе H145M флексибилно.

Планирано је испорука хеликоптера и обука особља почну следеће године и да буду завршени до краја 2028. У будућности, H145M ће се користити на локацијама Међународног центра за обуку хеликоптера у Букебургу, војним локацијама у Нидерштетену, Фрицлару и Фасбергу, као и у Лауфајму.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *