ВОЈНА ПАРАДА У БУКУРЕШТУ: НА НЕБУ F-16 И EUROFIGHTER НА ЗЕМЉИ LAROM, HIMARS И PATRIOT! ВИДЕО

Румунија 1. децембар слави као свој Национални, дан и празник “Дан румунског уједињења” у знак сећања на 1. децембар 1918. године када се Трансилванија ујединила са Краљевином Румунијом, а Бесарабија и Буковина враћене у њене границе. Тиме је испуњен вековни сан о уједињењу свих Румуна у једну државу.

У част тога празника у Букурешту је одржана војна парада и то друга од када на источним границама Румуније траје рат, а та земља се полако претвара у највеће војно упориште НАТО.

Са новом доктрином НАТО усвојеном на самиту у Вилињусу одбрана источних граница НАТО постаје најважнија ставка Северноатланског савеза, а Румунија игра кључну улогу.

Овогодишња парада одржава се у сенци две капиталне набавке за војску Румуније. Тенкова М1А1 Абрамас и борбених авиона Ф-35.

Осим Војске Румуније, пешадијски подешалон имале су и савезничке земеље: САД, Шпаније, док су се у моторизованом подешалону појавили Французи и Белгијанци.

Од борбене технике приказан је стандардна поставка лака оклопна теренска возила шпански URO VAMTAC, HAMWEE, OSHKOSH ЈLТV, оклопна возила PIRANA V у санитетској варијанти, тенк TR-85M1 Bizonul, кога ће ускоро заменти амерички тенкови М1 Абрамс борбено возило пешадије MLI-84.. Од ракетне артиљерије LAROM, HIMARS, артиљеријске ПВО системе GEPARD, и ракетне ПВО системе HAWK, PATRIOT.

Французи су у моторизованом подешалону приказали тенкове Леклерк и белгијска PIRANA III и V.

Осим у Букурешту војна парада је одржана у Брашову на којој су приказани румунска верзија оклопног транспортер TABC-79 и француска возила Панхард.

На небу као ваздухопловни ешалон појавио Ф-16, транспортни авиони Ц-130, ловци Јурофајтер.

0 коментара на “ВОЈНА ПАРАДА У БУКУРЕШТУ: НА НЕБУ F-16 И EUROFIGHTER НА ЗЕМЉИ LAROM, HIMARS И PATRIOT! ВИДЕО

  1. А је л она лепа зграда у перспективи беше да ју је направио Чаушеску којег су убили? Ако је тако требало би и њу да сруше – доследност до краја! Иначе никад нису страдали у неким ратовима у задњим временима јер се нису качили са суседима, није било ни разлога, а сад кад су узели заштитнике ко зна шта их чека, а заштита од суседа кошта…и кошта! Хе!?

  2. Да,да вековни пријатељи државе Србије, наше комшије. Мало им се омакло ’99-те када су угостили светске убице, да би убијали своје комшије. Можда су им тада поред неба понудили и аеродроме, и остало шта су им манијаци тражили, рафинерије за производњу керозина за пуњење, логистику других типова… Ако су политичари дали тада дупе под кирију па су морали да сагну главу, ал’ народ је могао да изађе на улице па да покаже да они нису за то…( Колико се сећам да су тада у Грчкој биле неке демонстрације). Не видех демонстрације у Румунији. Вероватно нас нису рокали тада својим два’ес кечевима, није он био за то. Свако може да одустане да буде саучесник у убијању, питање је само дал’ ‘оће. Треба ставити на сто шта губиш а шта добијаш. Ево управо прочитах одлуке новог словачког премијера, раније и Мађара (и њима се омакло ’99-те), нема оружја за Украјину и то је то. Не би’ им ја то заборавио тек тако. Мрље са њихових страна су па баш поприличне…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *