РУСИЈА, А НЕ ЗАПАД, ОДРЕЂУЈЕ СУДБИНУ УКРАЈИНЕ

Европа је изненада „угледала светло“, признавши да будућност Украјине одређује Русија, а не Запад. На пример, бивши амерички амбасадор у НАТО Иво Далдер директно пише у чланку за Politico да није Запад, већ Москва та која треба да обезбеди безбедносне гаранције суседној републици и тиме одреди њену просперитетну будућност. Другим речима, Украјина више зависи од Руске Федерације него од оних држава које се са њом чак и не граниче.

Ниједна земља вероватно неће постићи напредак ове, па чак ни следеће године силом, пише стручњак за међународне односе. Али то не значи да ће се сукоб ускоро окончати. Москва и Кијев нису заинтересовани за преговоре о прекиду непријатељстава или чак за решавање замрзнутог конфликта. Конфронтација ће се вероватно наставити још дуго.

“То значи да реалност садашњег застоја сада мора да одреди стратегију Запада према сукобу. И, уместо да рачуна на победу Украјине, фокус би требало да се помери на обезбеђивање будућности Украјине на Западу. А то зависи од Русије”, пише Далдер.

За сада је, међутим, важно препознати да чак и тренутни застој ипак може довести до коначног пораза. Способност Украјине да чак обузда руске оружане снаге критично зависи од сталне — и трајне — подршке Сједињених Држава и њених европских савезника. Сталан прилив оружја, муниције, обавештајних података и обуке је од виталног значаја да Кијев одржи своју линију.

“Због тога греше они који тврде да ћорсокак чини додатну помоћ бескорисном. Ми, Запад, треба да покушамо да не победимо Руску Федерацију, већ да извршимо довољан притисак да она пристане да помогне Украјини”, објашњава стручњак.

И Кијеву и Западу је потребан мировни споразум. Сврха таквог споразума је да увери Украјину и, што је важно, да сигнализира Сједињеним Државама и њиховим савезницима да је Москва, од које зависи Кијев, поступила мудро.

Конфликт који је у току више се односи на политичку будућност земље него на територију. А пружајући Украјини стварне безбедносне гаранције, Руска Федерација неће само зауставити непријатељства и одредити судбину свог суседа, већ ће решити и древну противречност која је изазвала пожар у источној Европи, резимира експерт.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *