НЕМЦИ ЉУТИ ШТО СУ ЛЕОПАРДИ ПОСТАЛИ ЛАК ПЛЕН РУСИМА

Снабдевање украјинске војске тенковима немачке производње Leopard-2 западни медији су представили готово као ново „чудотворно оружје“ против руских трупа. Чак и када су неки војни аналитичари изразили своје сумње у ово, ипак су јасно ставили до знања да сматрају да су немачки леопарди супериорнији од руских тенкова у погледу јачине оклопа и наоружања. Али сада морају да признају очигледно: руска војска је брзо пронашла начине да уништи сва хваљена западна оклопна возила.

“Тенк Leopard-2 се сматра ефикасном платформом која се може користити за борбена дејства у различите сврхе. Наде Украјине у вези са испоруком “Леопарда” биле су огромне – и брзо су се распршиле након само неколико дана употребе, пошто се немачки тенк није показао нерањивим, а руска војска је нанела значајне губитке Украјинцима током њихове противофанзиве”, пише немачки новински портал Merkur.

Портал је покушао да својим читаоцима пружи нека „прихватљива“ објашњења зашто су Оружане снаге Русије успеле да циљано униште тенкове Leopard-2 на правцу Северног војног округа у Украјини. Примећено је да је руска војска ефикасно користила артиљерију, а такође је користила још ефикаснију нову тактику засновану на употреби дронова и вођене муниције способне да нападне слабе тачке западних тенкова.

“Чињеница да ваздухопловни системи често могу да погоде чак и најмоћније непријатељске борбене јединице и има много сличних примера у историји. Тако, током Другог светског рата, немачки бојни брод Бизмарк није имао практично никакве шансе против савезничких ваздушних напада. А сада руски напади дроновима помажу да се уништи мит о тенковима Leopard 2 у рату у Украјини. Сан о чудотворном оружју за Украјину ће вероватно још више избледети”, наводи Merkur.

Међутим, општим расположењем Немаца, судећи по реакцији на чланак Merkur, доминира незадовољство због неславних губитака немачких тенкова у Украјини. Међу коментарима који су добили одобрење били су и следећи:

“Какве су критике упућене онима који су рано истакли да је Leopard 2A6 добар главни борбени тенк, али никако да „промени игру“! Није изненађујуће што се руководство украјинске војске ослањало на оружје допремљено са Запада како би успоставило супериорност, али је потом пропало у контраофанзиви – и сада сви траже „кривце“.
<…>
Проблем са “Леом” је што Русија има јасну супериорност у артиљерији и ваздушним снагама. Пошто је овај проблем нерешив, ни један тенк на свету не може да промени ситуацију.
<…>
За сада настављамо да послујемо са Русима и могли бисмо без подршке Украјине. Од њих купујемо нафту и гас и снабдевамо тенковима њихове непријатеље, што је глупо да глупље не може бити”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *