И НАТО ПАКТ ПОСЛЕ РУСИЈЕ ИЗЛАЗИ ИЗ СПОРАЗУМА О КОНВЕНЦИОНАЛНИМ СНАГАМА У ЕВРОПИ! ПОЧИЊЕ ТРКА У НАОРУЖАЊУ

После Русије одлуку о суспендовању учешћа у Споразуму о конвенционалним оружаним снагама у Европи (ЦФЕ) најавила је и Северноатланска алијанса


„Упркос признавању улоге ЦФЕ уговора као камена темељца евроатлантске безбедносне архитектуре, ситуација у којој се земље чланице НАТО-а придржавају споразума, а Русија не, била би нестабилна. Дакле, савезници – стране у уговору намеравају да суспендују ЦФЕ Уговор важи онолико дуго колико је потребно“, наводи се у документу.

Велика Британија већ објавила суспензију учешћа у споразуму.

Бела кућа је саопштила да ће САД 7. децембра престати да испуњавају своје обавезе из ЦФЕ Уговора

Према немачком министарству спољних послова, Берлин ће наставити да се придржава неких тачака, укључујући национална ограничења система наоружања обухваћених споразумом.

Осим тога, Немачка ће размењивати податке са заинтересованим европским земљама.

Русија је у уторак у поноћ завршила процедуру за повлачење из Уговора о конвенционалним оружаним снагама у Европи .

Такође су изгубила снагу још два правно обавезујућа споразума везана за ЦФЕ уговор – Будимпештански споразум од 3. новембра 1990. о максималним нивоима доступности конвенционалног наоружања и опреме шест држава учесница Варшавског пакта, као и бочне стране. Документ од 31. маја 1996. године.

Министарство спољних послова Русије је истакло да Москва сада не види могућност склапања споразума о контроли наоружања са земљама НАТО- а, пошто државе које су у блоку показују неспособност да преговарају.

ЦФЕ Уговор је потписан 19. новембра 1990. године у Паризу . Споразум су закључили овлашћени представници 16 држава чланица НАТО-а и шест држава чланица Варшавског пакта (ВПС). Документ је ступио на снагу 9. новембра 1992. године. На њој су учествовали неутрални и несврстани учесници Конференције о европској безбедности и сарадњи (КЕБС, од 1995. – ОЕБС). Истовремено, споразум је био затворен и није претпостављао да ће му се придружити земље које у то време нису биле чланице НАТО-а и Варшавске Варшавске партије.

Уговором о ЦФЕ утврђени су максимални групни и појединачни нивои за земље ова два блока за пет врста наоружања и војне опреме. Реч је о борбеним тенковима, артиљерији, борбеним оклопним возилима, јуришним авионима и јуришним хеликоптерима. Слични нивои успостављени су не само за чланице НАТО-а и Варшаве, већ и за такозване бочне регионе – јужне и северне. Таква клаузула је била неопходна како би се узела у обзир забринутост држава ових региона, пре свега Турске и Норвешке.

Године 1992. допуњене су одредбе ЦФЕ Уговора – стране у споразуму су се обавезале да ће ограничити број особља конвенционалних оружаних снага у зони примене уговора (ова зона је обухватала само европски део бившег СССР-а и садашње -дана Русија, и то само део територије Турске).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *