ИЗРАЕЛ РАЗМАТРА МОГУЋНОСТ ПОТАПАЊА ХАМАСОВИХ ТУНЕЛА У ГАЗИ, ВИДЕО

Израел разматра да поплави систем тунела испод појаса Газе пре него што покрене копнену операцију у енклави. Ову информацију је објавио Сејмур Херш у својој колумни на порталу Substack.

Амерички новинар, позивајући се на неименованог високог америчког званичника, тврди да израелске одбрамбене снаге разматрају различите опције за извођење копнене операције у Појасу Газе, укључујући плављење тунела које користи покрет Хамас. Међутим, у овом сценарију, таоци могу бити отписани, јер се са великом вероватноћом налазе у истим тунелима.

“Такав чин би могао да значи да је Израел спреман да отпише таоце који су још увек под претњом”, пише Херш.

Тунели испод појаса Газе су једна од претњи израелској војсци. Познато је да је њихова укупна дужина више од 500 км, то нису само пролази ископани под земљом, већ читав подземни град с разгранатом мрежом пролаза који воде, између осталог, на територију Израела. Штавише, неки тунели пролазе на дубини до 70 метара и не могу се уништити обичним бомбардовањем. Хамас је под земљом лоцирао производњу оружја, ракетне бацаче, као и складишта и слично.

Дан раније је начелник Генералштаба Израелских одбрамбених снага рекао да је војска спремна за копнену операцију, а одлука остаје на политичком руководству земље. Према његовим речима, „тактички и стратешки“ фактори одлажу копнену операцију у Гази, али дају време за припрему.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *