ПЕНТАГОН ДОНЕО НОВУ ОДЛУКУ: НОСАЧ АВИОНА USS DWIGHT D. EISENHOWER ЗБОГ ИРАНА УМЕСТО У ИСТОЧНИ МЕДИТЕРАН ИДЕ У ПЕРСИЈСКИ ЗАЛИВ!

Усред ескалације тензија на Блиском истоку због сукоба Израела и Хамаса, министар одбране Лојд Остин најавио је у суботу да ће Сједињене Државе предузети неколико стратешких потеза у региону.

Једна од ових мера укључује прераспоређивање USS Dwight D. Eisenhower и његове ударне групе у Персијски залив. Раније су били предодређени за источно Средоземно море да се придруже USS Gerald R. Ford, али нова одлука скреће њихов курс.

Ова одлука је донета након детаљних разговора између секретара Остина и председника Бајдена у вези са недавним ескалацијама које укључују Иран и његове посредничке снаге широм Блиског истока.

Ова акција је одговор на појачане нападе шиитских група које подржава Иран на америчке војне базе у Ираку и Сирији од инвазије милитаната Хамаса на јужни Израел 7. октобра.

Ово означава помак од претходног плана за распоређивање ударне групе USS Dwight D. Eisenhower у источном Медитерану да одврати непријатељске акције против Израела или било какве покушаје ескалације сукоба након Хамасовог напада на Израел.

У наредним данима, УСС Ајзенхауер треба да уђе у Медитеран, где ће прећи цео басен пре него што изађе кроз Суецки канал.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *