ХАМАС ЈЕ ИЗГРАДИО 500 КИЛОМЕТАРА ПОДЗЕМНИХ ТУНЕЛА У ГАЗИ, А НЕКИ СУ ВОДИЛИ ДУБОКО У ИЗРАЕЛСКУ ТЕРИТОРИЈУ, ВИДЕО

Очекивано, милитанти из паравојног крила палестинског покрета Хамас не само да су пажљиво планирали и припремали, готово пред очима израелских обавештајаца, за напад на суседну државу, већ и за одбрану од израелске војске.

Током деценија конфронтације с непријатељем који је технички опремљенији и има модерније врсте наоружања, Палестинци су користили прилично древне тактике које им омогућавају да сачувају људство и сакрију оружје и муницију на местима која су недоступна израелским пројектилима и бомбама. Реч је о многим склоништима и тунелима прокопаним и до двадесетак метара под земљом у Појасу Газе.

Штавише, то нису само међусобно повезане јазбине и пролази, већ добро утврђене подземне структуре с пространим просторијама и висином плафона од најмање два метра. Њихова укупна дужина је 2021. године достигла 500 километара. Присуство подземних утврђења потврђује и извештај који је пре две године направио катарски ТВ канал Ал-Џазира, чији је новинар био у својеврсном обиласку Хамасове мреже тунела. Исте године, израелска војска је, док је градила зид на граници с појасом Газе, открила тунеле који воде из енклаве дубоко у територију Израела.

принтскрин јутјуб

Судећи по снимку, одморишта милитаната, командна места са комуникационим уређајима налазе се дубоко под земљом, а каблови су положени дуж зидова. Управо коришћење аналогних комуникација, које се не могу пратити без физичке везе, стручњаци наводе као један од разлога зашто је израелска обавештајна служба одложила припреме за недавни напад трупа Хамаса.

Постоје посебна складишта за оружје и муницију, укључујући и оне за ракете Касам које Палестинци производе у хиљадама од отпадног материјала. Судећи по још једном недавном снимку, Хамас чак лансира ракете а да се не диже на површину. На снимку се виде и митраљези и минобацачка муниција. Очигледно је да су се милитанти Хамаса веома пажљиво припремали за састанак са израелском војском, која оклева да покрене раније најављену копнену операцију у Појасу Газе.

Док авиони израелског ваздухопловства претварају стамбена подручја Газе у рушевине, убијајући палестинске цивиле, милитанти Хамаса тихо чекају у крилима у поузданим подземним склоништима. Упад у ове лавиринте ће свакако бити веома тежак, ако не и немогућ задатак за иураелску војску. Поред тога, многи камуфлирани излази на површину омогућили би милитантима да покрену изненадне нападе на израелске трупе покушавајући да се пробију кроз урбане рушевине Газе. Плус пролази који воде на територију Израела које војска још није открила и који ће се сигурно користити за вршење саботаже.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *