ХАМАС КОРИСТИ ИРАНСКЕ ДРОНОВЕ ABABIL-2 ПРОТИВ ИЗРАЕЛА

Борбе у појасу Газе између Хамаса и израелске војске се настављају. Друштвене мреже су буквално преплављене фотографијама и видео-снимцима овог сукоба. Један видео је оставио снажан утисак на јавност. Ако је пре скоро две године, у мају, вишедневни сукоб Израела и Хамаса био фокусиран на употребу и пресретање ракета, данас, поред њих, Хамас користи и такозвану лутајућу муницију (камиказе дронове).

Видео приказује лансирање неколико иранских беспилотних летелица камиказа Ababil-2. Извор снимка је турски војни обавештајни сајт SavunmaSanayiST.com. Турски извори наводе у коментару изнад видео снимка „Хамас удара на Израел иранском муницијом Ababil-2“.

Са побољшањима у свом систему контроле лета, Ababil-2 показује значајан напредак у савременој авијацији. Према Jane’s, овај иновативни модел је започео свој први лет 1997. године. Међутим, Galen Wright тврди да је ушао у производњу пет година раније, 1992. године. Занимљиво је, без обзира на њихове различите перспективе, оба извора се слажу да је Ababil-2 је званично представљен јавности 1999. године. Такође је вредно напоменути да се Ababil-2 у неким изворима може помињати као Ababil-II.

Дизајниран са цилиндричним трупом, елегантно закренутим вертикалним перајем и потисним мотором, дизајн Ababil-2 је импресивно аеродинамичан. Погон за овај авион се напаја једноставним пропелером са две лопатице, употпуњен крилом постављеним позади поред предњег канала. Ова комбинација повећава атрибуте застоја, стабилности и маневрисања летелице. Такође је неопходно приметити да се све варијанте могу похвалити дометом већим од 100 км и да су направљене од потпуног метала, осим Ababil-T који користи композит (fiberglass).

Свестрани Ababil-2 може да полети или са JATO платформе нулте дужине или да се пошаље са шасије камиона лансера Mercedes Benz 911. Импресивно, овим системом за лансирање ракета може се управљати са бродске палубе, и довољно је модуларан да се саставља или раставља ради лакше преносивости. Када је у питању повратак, падобран се може користити за постизање мале брзине спуштања од 4 м/с, док је клизање алтернативна опција за стандардно слетање на писту или поље. Повремено се могу видети и летелице опремљени стајним трапом.

Ова беспилотна летелица коришћена је у рату у Либану 2006. године, као и у Ираку током 2009. године и 2014. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *