БОШКО ЈОВАНОВИЋ ЗА ТВ ФРОНТ О РАТУ ХАМАСА И ИЗРАЕЛА ИЗ ДРУГОГ УГЛА: КОМЕ ОДГОВАРА РАТ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ? КО ЈЕ ОДУШЕВЉЕН ТИМЕ!

У рану зору 7. октобра 2023 године палестинска организација, покрет Хамас кренуо је у изненадни координисани напад са копна, мора и из ваздуха на Израел, Најпре је југ те државе зауст импровизваним ракетама. Процене о броју испаљених ракета у првим сату варирају од 2.200 према израелским прценама и 5.000 према Хамасовим.

Убрзо после првог шока васколики аналитичари, лобисти и теоретичари почели су да се баве тезом да је руски председник Владимир Путин заједно са Иранским председником организовао напад на Израел како би пажњу јавности скренуо са Украјине и како би запалио Блиски исток и Европу.

Међутим, магистар међународних односа Бошко Јовановић има сасвим другачији поглед на тренутни рат Израела и Хамаса.

Јовановић је за ТВ Фронт објаснио да израелском премијеру Бењамину Нетањаху итекако може да помогне рат са Хамасом и да се Хамас увек некако ту појави кад Нетањаху не иде баш сјајно на домаћем плану:

“Прво мора да се схвати једна ствар Хамас је основао Мосад. О томе је писао и Ноам Чомски у својим књигама. Он је написао у три или четири своје књиге да је Хамас основан 1987. године са идејом да се ослаби Палестинска ослободилачка организација ПЛО Јасер Арафата. Да би разумели све сукобе између Хамаса и Израела у новије време, само та чињеница мора да се зна, јер Хамас напада Израел сваки пут када је Бењамин Нетањаху у проблемима. Сваки пут кад Нетањаху има неки судски процес о корупцији, кад му се дрма фотеља, кад су велики протести, кад не може спокојно да седи на месту премијера, е онда се јавља ту Хамас са једном идејом сад ћемо да грувамо по Израелу, Биби Нетањаху ће да се дере да је Израел у опасности и сви су задовољни. Хамас је задовљан јер је задао ударац Израелу, и Биби је презадовољан јер може да се о нечем другом прича а не о његовом лоповлуку, тако да не би ништа друго хтео да кажем о овом сукобу осим овога”, закључује Јовановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *