ОСМАТРАЊЕ РУСИЈЕ: НАТО ПОСЛАО AWACS У ЛИТВАНИЈУ!

НАТО je привремено распоредиo осматрачке авионе система ваздушног упозорења и контроле (AWACS) у ваздухопловној бази Шјауљају у Литванији.

Први од два авиона стигао је у четвртак (8. септембра 2023. и обављаће мисије праћења руских војних активности у близини граница Алијансе.


„Агресорски рат Русије против Украјине повећао је наш фокус на безбедносно окружење у региону Балтичког мора“, рекао је вршилац дужности портпарола НАТО-а Дилан Вајт.

„Наш AWACS може да открије авионе и пројектиле стотинама километара, што их чини кључном способношћу за рано упозоравање за НАТО. Захваљујем се Литванији што је угостила летелицу. Ово је важан допринос нашој заједничкој безбедности.”

Као одговор на руски рат у Украјини, НАТО је појачао своје ваздушно присуство у источном делу Алијансе користећи борбене авионе, осматрачке авионе и танкере, саопштио је НАТО.

Након удара руских беспилотних летелица у близини територије НАТО-а, Сједињене Државе су прошле недеље распоредиле четири додатна борбена авиона Ф-16 у Румунију да побољшају мисију НАТО-а у Ер полисингу.

Од фебруара 2022. године, НАТО AWACS је извршио стотине летова изнад источне Европе како би надгледао руске ратне авионе.

AWACS је започео своје извиђачке летове изнад територије Алијансе, а планирано је да мисија траје неколико недеља. Авион припада флоти од 14 извиђачких авиона у власништву НАТО-а са седиштем у Гајленкирхену у Немачкој.

Око припадника 150 војног особља биће распоређено у Шјауљају као подршка овој летелици.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *