ШВЕДСКА ВОЈСКА РАЗМАТРА МОГУЋНОСТИ ИСПОРУКЕ АВИОНА ГРИПЕН УКРАЈИНИ

Ускоро би представници шведских оружаних снага могли размотрити могућност испоруке ловаца „Грипен“ шведске производње Украјини. Ово је известио Sveriges Radio, позивајући се на изворе у владиним круговима.

Влада Краљевине Шведске упутила је одговарајући захтев војсци. Занимљиво је да је крајем августа 2023. године, Шведска одбила захтев Украјине за испоруку авиона. Тада је шведска влада рекла да су и Стокхолму потребни ови ловци.

Међутим, неколико недеља касније, став шведског руководства се променио. Власти ове земље желе да сазнају од војске, како би пребацивање борбених авиона у Украјину, могло да утиче на одбрамбену способност Шведске. Осим тога, владу занима колико ће брзо војна индустрија моћи да испоручи нове ловце у војску, да замени оне који би могли да буду пребачени у Украјину.

У 2016. години Шведска је имала 98 борбених авиона Грипен. Поред Шведске, авиони „Грипен“ су у употреби и у ваздушним снагама Мађарске, Чешке, Бразила, Јужне Африке и Тајланда. Ако Шведска пристане на перспективни трансфер ловаца Украјини, ово ће бити други обећани западни авиони после америчких ловаца Ф-16.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *