ОВАКО ИЗГЛЕДАЈУ НОВИ СЛОВАЧКИ БОРБЕНИ АВИОНИ Ф-16 БЛОК 70: Ново поглавље у историји словачке авијације! ФОТО

Седми септембар 2023. године остаће уписан као датум када је кренуло ново поглавље у истоирији словачке авијације. Држава у којој је до прошле године главни ослонац био ловац МиГ-29 наслеђен из чегхословачке заоставштине, сада то земље која је чланица ЕУ и НАТО постати ловац Ф-16 у верзији Блок 70 позната и као “V- Viper”

Промоција новог словачког ловца обављена је у фабрици Гринвил у Јужној Каролини, коју је посетио и министар одбране Мартин Скленар , где је званично представљен први авион Ф-16 Блоцк 70 са словачким националним грбом и амблемом Словачког ратног ваздухопловства. и представљен делегацији МО Словачке

Презентацији новог ловца који ће штити небо Словачке од друге половине 2024 присуствовали су министар одбране Мартин Скленар и ваздухопловна делегација са пилотима који се налазе на обуци.

Финализација првих ловаца и први летови на словачким летелицама очекују се у новембру 2023. године.

Говорећи након званичног откривања авиона на свечаној церемонији словачког Ф-16 Блок 70 , министар одбране Мартин Скленар је рекао:

„Веома сам задовољан што сам имао прилику да видим први борбени авион који ће превести словачко ратно ваздухопловство напред и ојачати одбрамбену способност наше земље. Осим што је највећи инвестициони пројекат Словачке у модернизацији наших оружаних снага, ово је и прилика да продубимо наше стратешко партнерство.

Словачка је наручила укупно 14 авиона од којих су 2 двоседа, а први авиони у ту земљу стижу тек 2024 године.

Словачка је у набавку нових борбених авиона Ф-16 Блок 70 кренула 2018. године. Летелице су требале да стигну 2023, али је то одложено и пребачено на 2024 годину.

ФОТОГАЛЕРИЈА:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *