ЛУКАШЕНКО: ПОЧЕТКОМ 2023. САМ ДОБИО ИНФОРМАЦИЈУ ДА СЕ СПРЕМА АТЕНТАТ НА ПРИГОЖИНА! ПУТИН ГА ЈЕ ЗВАО И ОБАВЕСТИО О ТОМЕ!

Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да је почетком године добио информацију о припреми покушаја атентата на оснивача ПМЦ „Вагнер“ Јевгенија Пригожина и пренео је у Москву, јавља руска агенција ТАСС.

„Последњи пут када смо летели за Уједињене Арапске Емирате, добио сам веома озбиљне информације из извора, који не могу бити дубљи, о припремљеном]покушају атентата на Јевгенија Пригожина. У року од два сата – рекао сам – пронашли су руског амбасадора. у Емирате “, позвао га је мени. Предао сам му шифровану поруку у Кремљ руском председнику Владимиру Путину и директору Федералне службе безбедности Руске Федерације Александру Бортникову о предстојећем покушају атентата на Пригожина“, БелТА је пренела Лукашенкову реч .

Према речима белоруског председника, после извесног времена контактирао је Пригожина и разјаснио да ли је ова информација стигла до њега, на шта је оснивач Вагнера навео да га је руски председник упозорио на предстојећи покушај атентата.

Лукашенко је боравио у посети Уједињеним Арапским Емиратима од 25. до 30. јануара, 30. јануара је отпутовао у Зимбабве, одакле је 1. фебруара поново одлетео у престоницу УАЕ Абу Даби.

Верзије и оптужбе

Говорећи о околностима пада авиона, у коме се налазио оснивач Вагнера, белоруски председник је рекао да не може да потврди ову или ону верзију, јер „нисам био на месту пада“. Истовремено, он сматра да је мало вероватно да је ракета погодила летелицу. “Знате ли шта је ‘оборена ракета’? Само главнокомандујући може да да команду војно-космичким снагама да нешто ураде. Онда ће они дати команду одређеној јединици команду за конкретну акцију. Схватате ли колико је људи у питању?Који ће идиот?Мада ни ја то не поричем: ђаво зна,можда су то неки луди одлучили.Али ја не верујем “, поделио је своја размишљања Лукашенко.

“Чињеница да је авиону откинуо реп је већ сигурно потврђено. Дакле, највероватније је дошло до експлозије у авиону. Ја лично не знам ко је то урадио. Али то сам рекао, познавајући Путина, да он није луд”, рекао је белоруски лидер.

Истовремено, Лукашенко верује да ће у сваком случају на Западу за смрт Пригожина бити окривљен Путин.

“Не правим га белим и пахуљастим, али знам да ће бити окривљен. Запад је почео да виче, други су почели да певају са њим да “ето, Путин је, злобан и осветољубив “Било како било, шта год да буде, време ће показати. Време ће проћи, сви ћемо то сазнати. То је немогуће сакрити у модерним временима”, сигуран је председник Белорусије.

Лукашенко је напоменуо да руске власти немају смисла у покушају атентата на Пригожина, пошто се ситуација око Вагнеровог ПМЦ-а генерално смирила, стране су постигле договоре и договориле даље кораке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *