БУНДЕСВЕР УВЕО МОДЕРНИЗОВАНИ МАЛИ ГУСЕНИЧАР WIESEL 1A5MK! НОВИ ЖИВОТ ЧУВЕНЕ ЛАСИЦЕ

Foto: Shutterstock

Немачки Бундесвер у наоружање је недавно увео модернизовану верзију популарног гусеничара минијатурног изгледа који није никог одушевио осим немачке војске.

Нова модернизована верзија популарне Ласице ( Wiesel) под ознаком 1А5 МК.

Модернизована верзија Wiesel 1А5 МК је наставак популарне верзије гусеничара Wiesel 1 са Rheinmetall-овим топом МК20 RH 202 калибра 20 мм х139 са каденцом 1000 граната у минути.

Верзија 1А5 МК има уграђену термовизију, ласерски дањиномер, побољшана заштита од мина и интегрисани систем за осматрање из возила уназад. У питању је заправо Wiesel 1 MELLS и МК како би овај гусеничар остао у оперативној употреби до 2030. године.

Прича о модернизованој верзији Wiesel почела је у новембру 2019. године када је Бундесвер ангажовао FFG Flensburger Fahrzeugbau GmbH (FFG) да се продужи корисни животни век флоте Wiesel 1. Уговор за модернизацију у време обнове износио је 73 милиона евра.

FFG Flensburger Fahrzeugbau GmbH као нову опрему за гусеничар објавио је уградњу нове опреме: нови термовизијски систем компаније Elbit Systems. EOPTRIS LR компактан и лаган електро-оптички систем за контролу и усмеравање ватре. Према Елбиту, конфигурација сензора се састоји од термовизијске камере, CMO канала за дневно осматрање и ласерски даљиномер.

Да би се побољшала заштита возила, NP Aerospace је уговорен за испоруку лаких CAMAC оклопних решења. У питању је композитни оклоп који чине савремени материјали који иимају велику чврстину, али 50 посто лакши у поређењу са челичним оклопом.

Нови оклоп има за циљ да омогуће преживљавања гусеничара и посаде на терену без ограничења мобилности на терену или могућности транспорта ваздушним путем. Како произвођач наводи оклоп омогућава заштиту од оружја малог и средњег калибра и импровизованих експлозивних направа и делова ручних ракетних бацача. Ниво заштите STANAG није познат.