КИНЕЗИ У ШАНГАЈУ ГРАДЕ ЧАК 13 РАТНИХ БРОДОВА!

Шангај. Бродоградилишта Јиангнан и Худонг, смештена једно поред другог на острву недалеко од града, привлаче пажњу западних сателита. Тамо се паралелно граде фрегате, разарачи и носачи хеликоптера. Кина убрзано гради своју флоту, која је до пре само двадесетак година била састављена углавном од мањих бродова.

Бродоградилиште Јиангнан

Једно од највећих бродоградилишта на свету Јиангнан, налази се на ушћу реке Јангце у Источно Кинеско море, на острву које је део града Шангај. На сателитским снимцима високе резолуције видимо докове на којима се подижу капитални бродови за потребе Морнарице Народне Републике Кине. Технички, на објављеном снимку видимо рад два бродоградилишта – Јиангнан и Худонг. Ипак, и једно и друго припадају истој матичној компанији, и што је још важније – власништво су државе. Ова два бродоградилишта су вероватно једно од највећих центара војне бродоградње. Анализом сателитских снимака бродоградилишта су се константно ширила. Сада се на њиховим доковима граде 2 носача хеликоптера, 6 разарача, 2 фрегате и 3 катера обалне страже.

Ово бродоградилиште смо раније спомињали, када је Морнарица примила на испитивање нови кинески носач авиона FUJIAN. Реч је о супер-носачу, великог депласмана, који је недавно испловио на нову туру испитивања.

Моћ кинеске морнарице и бродоградње

Бројка од 13 капиталних бродова у практично једном бродоградилишту је фасцинантна. На списку су и 3 катера обалне страже, који би код обичног посматрача вероватно изазвала подсмех. Ипак, реч је о грдосијама које су, примера ради, веће скоро два пута од јапанских пандана. Депласман им је преко 12.000 тона, а поседују и хелиодроме са хеликоптерима. Намењени су заштити Јужног Кинеског мора. Напомињемо да је ово само списак онога што тренутно гради Шангај. Кинески капацитети су импресивни. Евидентно је да Кина ојачава своју флоту, пре свега у Јужном Кинеском мору.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *