НИЈЕ ХРКЉУШ НЕГО КРАВ МАГА: МЛАДЕН МИЈАТОВИЋ ЗА ТВ ФРОНТ О СНИМКУ КОБРИ КОЈИ ЈЕ ЗАПАЛИО ИНТЕРНЕТ! ВИДЕО

Снимак обуке припадника Одреда војне полиције специјалне намене “Кобре” Војске Србије, који је приказан на телевизији Пинк у оквиру репортаже о пријему нових кандидата после селективне обуке изазвао је хаос на друштвеним мрежама.

Кратки објављени снимак који је освануо на Твитеру иззвао је буру и постао мета подсмеха како припадника “Кобри” тако и самог новинара. Уследили су различити коментари да су припадници неспособни, да јуре као муве да је приказан циркус, туча, а не обука, а снимак обуке Кобри монтиран је по узору и на сарајевске нареалисте и чувену игру “Хркљуш”. На удару се нашао и аутор снимка Младен Мијатовић који је направио репортажу о Кобрама.

Фото: Принтскрин Телевизија Пинк

Телевизија Фронт је за коментар позвала Младена Мијатовића:

“Снимак који је објављен на друштвеним мрежама истргнут је из контекста. У питању није никаква туча, ударање, него загревање пред тренинг борлачке вештине Крав Мага која је и приказана у целом прилогу”, рекао је кратко Мијатовић за ТВ Фронт.

Снимак обуке припадника Одреда војне полиције специјалне намене “Кобре” Војске Србије, који је приказан на телевизији Пинк у оквиру репортаже о пријему нових кандидата после селективне обуке изазвао је хаос на друштвеним мрежама

Подесетимо, Крав Мага је заправо израелска борилачка вештина која има задатак да превазиђе различите облике насиља. Оно што је интересантно јесте да је ова борилачка вештина настала у Чехословачкој 1930-тих година 20 века, а не у Израелу иaко се данас приписује као израелска вештина борбе прса у прса. Заправо Ими Лицхтенфелд је тај који је патентирао ову борилачку вештину. Та вештина се пренела у Израел, а први су је присвојили у кибуцима, а онда се пренела на војску. Преузели су је припадници израелских специјалних војних и полицијских једница, а касније се проширила широм света, па су је тако и специјалне једнице Војске Србије увеле у обуку. У питању је вештина бробе прса у прса различитим методама и техникама, које се из године у годину увећавају у циљу што ефикасније одбране од нападача. У питању је систем самодобране, а не спортска вештина попут џудоа или каратеа.

Фото: Принтскрин Телевизија Пинк

Обука Крав Мага je подељена у неколико фаза, које се разликују. На почетку, следи загревање, прилагођено општој физичкој спреми групе, затим средстава и систем заштите, затим техника се консолидује кроз вежбе у паровима или одабраним групама.

Фото: Принтскрин Телевизија Пинк

0 коментара на “НИЈЕ ХРКЉУШ НЕГО КРАВ МАГА: МЛАДЕН МИЈАТОВИЋ ЗА ТВ ФРОНТ О СНИМКУ КОБРИ КОЈИ ЈЕ ЗАПАЛИО ИНТЕРНЕТ! ВИДЕО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *