ВОЈСКА НИГЕРА САОПШТИЛА ЈЕ, ДА ЋЕ ДА ОБОРИ СВАКИ АВИОН КОЈИ НАРУШИ ГРАНИЦУ ДРЖАВЕ

Нове власти Нигера, које у ЕКОВАС називају побуњеницима, саопштиле су да неке земље наведене заједнице спремају војну инвазију.

Нигерија не само да је затворила ваздушни простор изнад Нигера, већ је и прекинула снабдевање земље електричном енергијом. За Нигер је проблем што око 70% електричне енергије која се користи у земљи добија из Нигерије.

Сада су нове власти Нигера саме најавиле затварање ваздушног простора за све врсте авијације. Из изјаве новог лидера Нигера Абрудахмана Чијанија:”Суочен с претњом интервенције, која је све очигледнија због припрема суседних земаља, ваздушни простор Нигера је од недеље, 6. августа, затворен за све летелице до даљег. Сваки покушај да се наруши ваздушни простор земље наићи ће на снажан и тренутан одговор”.

Додао је да нигерске трупе намеравају да оборе све авионе, хеликоптере и дронове у случају кршења ваздушних граница Нигера.

Важно је напоменути да се Алжир, једна од највећих и економски развијених земаља северне Африке, успротивио војној инвазији на Нигер. Власти Алжира упозоравају ЕКОВАС на војну интервенцију у Нигеру, позивајући их да потраже други начин за решавање конфликтне ситуације.

“Ми категорички одбијамо било какву војну интервенцију и нећемо је подржати. Таква интервенција би била директна претња за Алжир, пошто имамо скоро хиљаду километара границе са Нигером”, изјавио је председник Алжира.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *