НАТО И ЕУ ИЗРАДИЛИ КОНАЧНУ ПРОЦЕНУ ОТПОРНОСТИ КРИТИЧНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ

НАТО и Европска унија објавили су у четвртак 29. јуна 2023. завршни извештај о процени који је израдила Оперативна група НАТО-ЕУ за отпорност критичне инфраструктуре.

Покренута почетком године, Радна група се фокусирала на мапирање тренутних безбедносних изазова и посебног значаја отпорности у енергетици, транспорту, дигиталној инфраструктури и свемиру.

ЕУ-НАТО радна група за коначну процену отпорности критичне инфраструктуре
Извештај такође даје низ кључних препорука за даље продубљивање сарадње између НАТО-а и ЕУ, укључујући и више размене информација; рад на идентификацији алтернативних транспортних путева за цивилну и војну мобилност; и ближе везе у истраживању безбедности.

Генерални секретар Столтенберг је рекао: „Захваљујем председници фон дер Лајен на њеном вођству, и Европској комисији и Европској служби за спољне послове на њиховој подршци као делу Оперативне групе НАТО-ЕУ за отпорност критичне инфраструктуре. Ово је одличан пример наше сарадње на делу. Извештај Радне групе истиче важност отпорности у енергетици, транспорту, дигиталној инфраструктури и свемиру и даје низ кључних препорука за још више продубљивање сарадње НАТО-ЕУ.

Председница фон дер Лајен је рекла: „Наша критична инфраструктура се суочава са све сложенијим безбедносним претњама. Морамо да појачамо наше напоре да обезбедимо његову отпорност. Ово је кључно за заштиту основних услуга за грађане и подршку нашој привреди. Драго ми је што смо са генералним секретаром Столтенбергом покренули радну групу ЕУ-НАТО и данас сам поносан што представљамо резултат њеног рада. Радна група је идентификовала кључне безбедносне изазове у областима енергије, транспорта, дигиталне инфраструктуре и свемира и предлаже циљане препоруке. Пратићемо и наставити да радимо заједно”.

Високи представник Борел је рекао: „Поремећај критичне инфраструктуре може имати огромне последице по наше економије, наша друштва, безбедност наших грађана, потенцијално изазивајући поремећаје у војсци. Морамо осигурати да јачање отпорности критичне инфраструктуре буде саставни дио како цивилног тако и војног рада. Дакле, сасвим је природно да је то кључни део сарадње ЕУ-НАТО. Извештај који је припремила наша радна група пружа солидну основу за заједнички рад, комбинујући наше снаге и алате у корист безбедности Европе и наших партнера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *