МАРК РУТЕ ПРЕУЗЕО ФУНКЦИЈУ ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА НАТО ПАКТА: ПРИОРИТЕТ И ДАЉЕ УКРАЈИНА, А ТРАМП ГА НЕ БРИНЕ

Руте је четврти Холанђанин који ће се наћи на функцији генералног секретара НАТО пакта у 75 годишњој историји Северноатланске алијансе

Марк Руте бивши холандски премијер преузео је функцију новог генералног секретара НАТО пакта од већ сада бившег лидера Норвежанина Јенса Столтенберга.

Руте је четврти Холанђанин који ће се наћи на функцији генералног секретара НАТО пакта у 75 годишњој историји Северноатланске алијансе .

Данас је у оквиру посебног заседања Северноатлантског савета преузео вођење 32-чланог савеза од Столтенберга. Столтенберг је том приликом свом наследнику симболично предао и маљ за вођење седница.

По доласку у седиште НАТО-а у Бриселу, где је обављена примопредаја, нови генерални секретар је као три приоритетна задатка савеза навео: ” даљу подршку Кијеву у његовом суочавању са руском агресијом“.

Морамо осигурати да Украјина опстане као суверена, независна и демократска држава“, рекао је.

Такође, према Рутеовим речима, друге две важне приоритетне области су јачање одбрамбеног става НАТО-а, где треба издвојити више буџетских средстава за војске, и продубљивање партнерстава са трећим земљама.

„Једна ствар се сигурно неће променити, а то је основна мисија НАТО-а – да бранимо наше људе, нације и, наравно, вредности“, додао је доласком у седиште савеза.

Захвалио се свом претходнику на успешном вођењу савеза у последњих десет година и на пријатељском односу који су почели градити 2010. године као премијери својих земаља на НАТО самиту у Лисабону. Истакао је да је примопредаја вођства у протеклих неколико месеци протекла беспрекорно.

Сада већ бивши генерални секретар Столтенберг изразио је уверење да савез оставља у сигурним рукама.

„Био је премијер 14 година, водио је четири различите коалиционе владе, тако да зна како правити компромисе и тражити консензус. То су вештине које су овде у НАТО-у веома цењене“, рекао је у изјави приликом заједничког доласка у седиште НАТО-а у белгијској престоници, говорећи о свом наследнику.

Савез од 32 европске и северноамеричке земље Руте преузима у време растућих тензија у свету, укључујући рат на европском тлу. На даљу подршку савезника Украјини, као и на улогу САД-а у НАТО-у, могао би значајно утицати исход председничких избора у САД-у за нешто више од месец дана.

Новог генералног секретара не брине могући утицај резултата избора у САД-у на јединство унутар савеза. Додао је да добро познаје и републиканског кандидата Доналда Трампа и демократску кандидаткињу Камалу Харис и да ће моћи да сарађује са обома.

Ко је Марк Руте

Марк Руте је холандски политичар који је дуго служио као премијер Холандије, а од 2024. године преузео је функцију генералног секретара НАТО-а. Ево кратке биографије:

Рани живот и образовање:

  • Датум рођења: 14. фебруар 1967. године
  • Место рођења: Хаг, Холандија
  • Марк Руте је одрастао у породици са шесторо деце. Његов отац је био директор компаније, а мајка медицинска сестра.
  • Студирао је на Универзитету у Лајдену, где је дипломирао на пољу историје. Након тога, био је активан у различитим омладинским и политичким организацијама.

Политичка каријера:

  • Након студија, Руте је започео каријеру у компанији Unilever, али је убрзо ушао у политику.
  • Придружио се Народној партији за слободу и демократију (VVD), која је либерално-конзервативна странка у Холандији.
  • 2002. године постао је државни секретар за рад и социјална питања, а касније и државни секретар за образовање, културу и науку.

Премијер Холандије:

  • 2010. године постао је премијер Холандије након што је његова странка победила на изборима. Његов избор је био значајан јер је постао први холандски премијер из либералне странке у више од једног века.
  • Током свог мандата, Руте је водио четири коалиционе владе и имао велики утицај на холандску и европску политику.
  • Његова влада била је посвећена економским реформама, фискалној дисциплини и јачању међународне сарадње. Истовремено, његова владавина обележена је изазовима као што су миграције, економска криза и пандемија COVID-19.

Генерални секретар НАТО-а:

  • Октобра 2024. године, Руте је преузео функцију генералног секретара НАТО-а, након Јенса Столтенберга. Он је четврти Холанђанин који је обављао ту функцију у историји савеза.
  • Као генерални секретар, његове три главне приоритетне области су подршка Украјини у суочавању са руском агресијом, јачање одбрамбене способности НАТО-а и продубљивање партнерстава са другим земљама.

Лични живот:

  • Марк Руте је познат као скроман и приступачан политичар. Он води једноставан живот, без супруге и деце.
  • Често га можемо видети како иде на посао бициклом, што је уобичајено у Холандији.
  • Поред политике, Руте се интересује за музику и предаје у средњој школи један дан недељно, чиме одржава везу са образовањем.

Марк Руте је личност позната по својој прагматичној и одмереној политици, као и по способности да води кроз кризе, што ће бити важно у његовој новој улози генералног секретара НАТО-а.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *