НОВИ КОНТИНГЕНТ НАТО СТИЖЕ НА КОСОВО

На Косову и Метохији је формиран нови контингент НАТО војника. Око 200 припадника недавно формираних НАТО снага за брзо реаговања (ARF) упућено је на Западни Балкан ради обуке. Планирано је да група од 50 чланова Оперативне групе за везу и извиђање буде распоређена на Косову и Метохији, док ће осталих 150 припадника бити упућено у Северну Македонију.

(ARF) је осмишљен као снага која може да се активира и делује у кратком року. Из НАТО-а подвлаче да је ово распоређивање, уз распоређивање Стратешких резервних снага, порука да је НАТО “посвећен миру и безбедности”.

НАТО не крије да је заинтересован за Западни Балкан, па наводе да команда из Напуља са “пажњом прати ситуацију”.

Подсећамо, тензије на Косову и Метохији су поново порасле. Политички притисци и непоштовање договора, стварају осећај несигурности код Срба. KFOR је потврдио да је од маја 2023. године на Косову распоређено 1.000 додатних војника, што представља највеће појачање ове мисије у последњих десет година. Сада је на Косову и Метохији више од 4500 припадника КФОР-а.

Без обзира на чињеницу да је распоређен овако велики број снага КФОР-а, свеприсутан је осећај напетости код косовских Срба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *