КИНЕСКИ САЈАМ АЕРОНАУТИКЕ: СВИ ЧЕКАЈУ ПРЕМИЈЕРУ БОРБЕНОГ АВИОНА FC-31 КОЈИ НЕКИ НАЗИВАЈУ J-35

Очекује се да ће ваздухопловна индустрија Кине (AVIC) представити 260 производа, укључујући ловце, дронове и ракете

Петнаести Кинески међународни авио-сајам и сајам аеронаутике, познат као Џухај авио-шоу 2024, заказан је за период од 12. до 17. новембра 2024. у међународном центру у Џухају, провинција Гуангдонг.

Овогодишњи догађај приказаће велики број нових авиона, ракета, радара и сродне опреме. Биће представљени нови борбени авиони из Ваздухопловних снага Народноослободилачке армије, који ће показати своје способности у операцијама на великим даљинама

Током конференције за новинаре 25. септембра 2024. године, генерал-потпуковник Ју Ћингђијанг је најавио да ће предстојећи авио-сајам у Џухају приказати више експоната ваздух-земља опреме и демонстрације летова, при чему ће неке летелице бити представљени јавности по први пут.

Догађај ће укључивати демонстрације летења новоразвијених борбених авиона, укључујући и могући средњи стелт ловац FC-31 (могући назив који се назива J-35), као и његове верзије за носаче авиона и копнене базе, беспилотне стелт летелице, авионе за специјалне операције и модификоване верзије постојећих модела, попут тешког транспортног авиона Y-20 са моторима домаће производње..

Очекује се да ће ваздухопловна индустрија Кине (AVIC) представити 260 производа, укључујући ловце, дронове и ракете, док ће Кинеска корпорација за науку и индустрију свемира (CASIC) приказати више од 100 артикала, као што су HQ-9BE систем ракета земља-ваздух и YJ-12E суперсонична противбродска ракета.

Кинеска корпорација за науку и технологију свемира (CASC) представиће свемирске технологије, укључујући моделе лунарне сонде Чанг’е-6, релејни сателит Куећао 2 и ракету Дуги марш 12. Сајам ће такође укључивати лунарне узорке са мисије Чанг’е-6. CASC планира да прикаже 200 производа, од којих ће 75% бити нови и изложени по први пут.

Генерал-потпуковник Ју Ћингђијанг, заменик команданта Ваздухопловних снага НОА, изнео је планове ваздухопловства за изложбу.

Статички прикази биће организовани у четири секције, покривајући операције контроле ваздушног простора и ваздушне ударе, операције са и против беспилотних летелица, стратешке испоруке и падобранске десанте, те рано упозоравање и противваздушну одбрану.

Шта знао о Ј-35

Кинески ловац J-35 је савремени вишенаменски ловачки авион пете генерације који развија Народна Република Кина. Овај авион је базиран на FC-31, који је такође познат као Shenyang FC-31 или J-31, али J-35 се сматра побољшаном и прилагођеном верзијом FC-31, са фокусом на оперативне потребе кинеске морнарице, укључујући употребу на носачима авиона.

Главне карактеристике J-35:

  1. Стелт технологија: Као и већина ловаца пете генерације, J-35 користи стелт технологију за смањење радарског одраза, што му омогућава да буде теже откривен у ваздухопловним операцијама.
  2. Вишенаменски авион: J-35 је дизајниран за извођење различитих мисија, укључујући ваздушну супериорност, нападе на циљеве на земљи и извиђачке мисије.
  3. Оперативност са носача авиона: J-35 је оптимизован за употребу са кинеских носача авиона. Опремљен је куком за слетање, што му омогућава да безбедно слеће на палубе носача авиона са катапултним системом.
  4. Снажни мотори: Очекивања су да ће J-35 бити опремљен снажним домаћим моторима који омогућавају високе перформансе и суперсонични лет, иако је то подручје на којем Кина још ради на усавршавању.
  5. Велика брзина и маневарска способност: Максимална брзина лета овог авиона је око Mach 1.8 на великим висинама, а процењени радијус борбених операција је око 1.200 до 1.900 километара уз допуну горива у ваздуху.
  6. Оружање: J-35 је дизајниран да носи широк спектар вођених и невођених пројектила, укључујући ваздух-ваздух ракете, ваздух-земља ракете, као и бомбе.

Улога у кинеској војсци

J-35 је важан део планова модернизације Кинеске Народноослободилачке армије (PLA), посебно у домену морнарице (PLAN), која жели да повећа своје могућности у области операција са носача авиона. Овај авион је замишљен као одговор на амерички F-35 и има за циљ да одржи паритет у ваздушној супериорности.

Развој и тестирање

Још увек нема много јавних информација о тачним спецификацијама и статусу развоја J-35, али су постојале вести о тестирањима овог авиона у последњих неколико година, укључујући тестове на носачима авиона као што је Liaoning.

J-35 представља велики корак у напорима Кине да постане лидер у војном ваздухопловству и пројектује своју моћ на глобалном нивоу, посебно у домену операција са носача авиона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *