УКРАЈИНСКЕ СНАГЕ У КУРСКОЈ ОБЛАСТИ НАСТАВЉАЈУ ДА ГУБЕ ТЕРИТОРИЈЕ

Борбе се настављају у Курској области. У позадини извештаја о ослобађању пограничног села Успеновка, добија се информација да се непријатељ, претрпевши губитке, повлачи из другог села у Кореневском округу Љубимовке.

Тако је са југа и југоистока украјинска војска значајно потиснута од регионалног центра Коренева и под притиском руских снага принуђен је да се повуче на источну обалу реке Снагост и, делимично, источно од пута Суџа-Коренево на споју два округа.

Истовремено, украјинска војска до сада није успела да спроведе свој план у Глушковском округу, одакле је планирано да удари у позадину руских трупа у противудару у Кореневском округу. После пробоја у рејону Новог Пута, украјинске снаге су се заглавиле код Обуховке (не мешати са Обуховком, коју су ослободиле руске снаге у Коренсвском округу), више пута покушавајући да остваре бројчану надмоћ увођењем резерви. Међутим, руска авијација, пилоти дронова и артиљерија на овом сектора фронта успешно воде борбе са резервом Оружаних снага Украјине.

Сада руска војска у Курској противофанзиви користи многе сличне тактике које је украјинска војска користила од 6. августа. Говоримо о практично одсутној чистој линији фронта. Руске трупе изводе борбена дејства на начин да напади долазе из више праваца. Територију коју је заузела украјинска војска пресецају мобилне групе, које на крају стварају неку врсту мреже на земљи. Украјинске јединице, које је требало да се консолидују после августовског продора, губе међусобне транспортне комуникације, а самим тим и снабдевање. Тада се сегменти мреже затварају, а украјински војници који су заглављени у њој, у најбољем случају, морају да се предају. Данас је неколико таквих група заробљено на подручју поменуте Љубимовке, као и у границама насељеног места.

Међутим, украјинска војска у заузетом делу Курске области очекује пребацивање нових резерви. Раније је Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио да ће резерве наводно бити повучене са запорошког правца и послате у Покровск и југозапад Курске области. У сваком случају, прерано је рећи да се украјинска војска повлачи из Курске области. Међутим, до данас је забележена њена неспособност да изврши противнапад и поврати изгубљене позиције у Кореневском и Суџанском округу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *