ЗБОГ СОВЈЕТСКИХ ПРОЦЕДУРА, АВИОНИ F-16 НЕУПОТРЕБЉИВИ У УКРАЈИНСКОМ ВАЗДУХОПЛОВСТВУ, ИСТЕ СЕ ПОД ХИТНО МЕЊАЈУ

Све до појаве авиона F-16, украјинско ваздухопловство је функционисало по совјетским ваздухопловним процедурама. Посебно је Генерални директорат Државног ваздухопловства Украјине као тело било опседнуто да се држе процедура из совјетских времена двадесет и више година. Сада како су стигли нови ловци, та навика се мора ad hoc мењати.

Министарство одбране Украјине развило је нове процедуре летења за тактичку авијацију по стандардима НАТО. Одговарајућа Наредба бр. 147 о одобравању прихватљивих метода усаглашености (AMC) и упутства (GM) са Методолошким препорукама „Процедуре летења за авионе тактичке авијације“ објављена је на сајту Министарства.

Документ садржи упутства, објашњења и тумачења које је израдио Генерални директорат државног ваздухопловства Украјине. То ће помоћи да се безбедно управља домаћим и западним тактичким авионима.

Нове стандарде већ примењује ad hoc радна група основана у украјинском ваздухопловству Оружаних снага Украјине. Генерални директорат државног ваздухопловства Украјине планира да развије још четири сета процедура за друге врсте авијације, као што су беспилотне летелице.

„Наше тактичко ваздухопловство има нове протоколе летења у складу са стандардима НАТО. Ово ће повећати способности Оружаних снага. Идемо напред и чинимо све да Оружане снаге Украјине имају предност на попришту рата“, рекао је први заменик министра одбране Украјине, генерал-потпуковник Иван Хавриљук.

Генерални директорат Државног ваздухопловства Украјине, надлежни орган Министарства одбране, одговоран је за спровођење државне политике у ваздухопловству и одбрану суверенитета Украјине у миру и рату.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *