РУСИЈА ПРЕДСТАВИЛА НОВИ ВЕРЗИЈУ ПВО СИСТЕМА ПАНЦИР ПОД ОЗНАКОМ SDM ЗА РАТ ПРОТИВ ДРОНОВА И БЕСПИЛОТНИХ ЛЕТЕЛИЦА

У одонсу на старије верзије нови Pancir-SMD има нови систем за управљање ватром , нови осматрачки радар, мултифункционални радарски систем и електро-оптички систем.

На изложби војне опреме и наоружања Армија 2024 који се одржава поред Москве приказан је нови тип популарног ПВО система “Pantsir-SDM” који је намењен за борбу против дронова и за разлику од хибридног ПВО система који се налази у наоружању великог броја земаља намењен је за искључиво рат са дроновима и беспилотним летелицама.

За разлику од прве верзије S-1, S-1Е, SM, појавио се и модул SDM који се може инсталирати на сваку шасију теретног камиона, али и да се користи као стационарна верзија.

Наиме, крајем 2022 године појавила се вест и информација да је Русија на важне зграде у Москви, почела да поставља ПВО системе Панцир. и то у стационарној верзији.

Искуство употребе научило је да су топови беспотребни и да се у већем броју користе ракете. На осносу искустава рата у Украјини завод у Тули који производи хибридни ПВО систем Панцир направио је верзију SM-TBM.

Из ове верзије настала је верзија Pancir-SMD. Оно што пишу руски медији, ова верзија поплуларног руског ПВО система има одређене предности у односи на претходне верзије.

У одонсу на старије верзије нови Pancir-SMD има нови систем за управљање ватром , нови осматрачки радар, мултифункционални радарски систем и електро-оптички систем.

Систем је добио и нови нишански радар са фазном антенском решетком што му омогућава да уочи циљеве на даљини од 80 км на равном терену. Максимални домет система по даљини је повећан на 40 км што је двоструко више од верзије С-1.

Главни задатака овог ПВО система је борба не само против непријатељских летелица авиона и хеликоптера, него и беспилотних летелица (тактичких) и дронова.

Систем се израђује на посебном универзалном кућишту које омогућује лаку уградњу на било које теренско возило.

Главни задатак овог ПВО система како је наведено је заштита стратешких објеката, војних база, командних и комуникационих, радарски, ласирних рами, логистичких база од напада дронова.

Систем је способан да пронађе и уништи циљеве на средњим и кратким висинама, а кључна разлиа је нови борбени модул без аутоматских топова.

Лнасер у борбеном комплету садржи 48 ракета земља -ваздух кратког домета или 12 стандардних вођених ракета.

Осим постојеће убачена је и нова која се води под ознаком 19Yа6, мањих димензија за борбу против малих дронова и беспилотних летелица домета по даљини од 40 км. Нова ракета како се тврди има брзину од 5 маха, док садашња 57Е6Е има брзину од 1.300 метара у секунди. Укупан капацитет са возилима за превоз и претовар ракета износи 48 пројектила.

Нова мала ракета носи ознаку TKB-1055 а њене карактеристике су следеће гађање циљева по даљини износи од 500 до 7000м, а по висини од 15 м до 5.000 м

Верзија рактете ЗУР 5736 уништење по даљини од 1.200 до 20.000м, по висини од 15 до 15.000 м

Борбени комплет чини 48 ракета ЗУР ТКБ-1055 или 12 ЗУР 5736-Е

Максимална даљина откривања циљева величине 1 метар квадрати износи 45 км

Максимална брзина циљева износи 1000 м/с

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *