БРИТАНЦИ РАЗОЧАРАНИ У ТЕНКОВЕ CHALLENGER-2, ПОВУКЛИ СУ ИХ ИЗ УКРАЈИНЕ?

Британске власти су одмах уклониле своје тенкове Challenger-2 из Украјине, разочарани њиховом ефикасношћу у условима интензивних борби.

Команда британске војске, највероватније је, после првих борби у Украјини била разочарана у борбене квалитете ових тенкова који су испоручени Оружаним снагама Украјине. Према проценама стручњака, немачки тенкови Leopard-2 и амерички тенкови М-1А1 Abrams су за ред величине ефикаснији од своје британске „браће“.

Истовремено, Министарство одбране Велике Британије је раније објавило почетак развоја тенкова Challenger-3 због потребе да се трупама обезбеде „ефикаснија“ борбена возила.

Међутим, вреди напоменути да, упркос чињеници да су британски тенкови Challenger-2 који су испоручени Украјинцима, били прилично лоши током сукоба на фронту у Украјини, изненађује чињеница да је Лондон почео да повлачи део своје војне опреме, конкретно тенкова из Украјине. Ове информације долазе из Велике Британије и нису потврђене. С обзиром на акутни недостатак оклопних возила међу украјинским снагама, такав корак може формално да изазове сумњу у „безусловну подршку Украјини“ коју постулира и стара и нова британска влада.

Поред тога, британска војна техника практично није учествовала у биткама, пошто је у почетку била распоређена на одређеној удаљености од линије борбеног контакта, где су руски ловци уништили неколико тенкова овог типа. На основу чињенице да преостала британска борбена возила нису виђена у зони активних борби, може се претпоставити да их је команда Оружаних снага Украјине одвела у позадину, даље од линије фронта.

Ако се потврди, да су Украјинци преостале тенкове ипак вратили старим власницима, то штошта указује?

Један коментар на “БРИТАНЦИ РАЗОЧАРАНИ У ТЕНКОВЕ CHALLENGER-2, ПОВУКЛИ СУ ИХ ИЗ УКРАЈИНЕ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *