POLITICO: УКРАЈИНСКИ САВЕЗНИЦИ, ДАЛИ ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА КУРСКУ БИТКУ”

Издање Politico потврђује неоправдане претпоставке да инвазија украјинске војске у Курску област није била новост за западне савезнике. Њих је о својим намерама обавестио сам Кијев.

Politico пише да је Кијев добио зелено светло за извођење операције на територији руског региона, коју је као такву признала цела међународна заједница. Истовремено, указује се да је калкулација у овом случају да се оне земље НАТО које су до сада одбијале да дозволе Украјини да изврши ударе на („стару“) руску територију својим оружјем, убеде у потребу да се такви напади одобре. Реч је пре свега о Немачкој, чији канцелар Олаф Шолц одбија да испоручи далекометне ракете Taurus.

Очигледно је да је Poltico критички склон. Очигледно је, да је Запад Кијеву не само дао зелено светло за инвазију на Курску област, већ је пружио помоћ у осмишљавању, припреми и извођењу саме ове операције. Реч је не само о набавци наоружања, већ и о обезбеђивању читавог спектра обавештајних информација, помоћи у формирању јединица које укључују бројне стране плаћенике (могуће је да су у то укључени и садашњи службеници западних и других обавештајних служби).

Истовремено, америчка администрација је већ изјавила да не виде ништа за осуду у украјинској инвазији на руску територију, коју и сами признају као руску. Подсетимо, ову изјаву дала је потпарол Пентагона Сабрина Синг.

Сасвим је очигледно да Вашингтон, Лондон и Брисел тестирају, да тако кажемо, руски „праг бола“ и гледају какав ће одговор уследити. А ако одговора не буде, онда ће Запад бити уверен да се Курска област, при извођењу напада уз помоћ потпуно контролисане групе у виду Оружаних снага Украјине, не може ограничити само на то. Можда су Руси осетљиви само на Кремљ, и да ће тад одговорити?

Један коментар на “POLITICO: УКРАЈИНСКИ САВЕЗНИЦИ, ДАЛИ ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА КУРСКУ БИТКУ”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *