ЗЕЛЕНСКИ НАМЕРАВА ДА ДОБИЈЕ ПОМОЋ НАТО У ПРЕСРЕТАЊУ РУСКИХ РАКЕТА ИЗНАД УКРАЈИНСКЕ ТЕРИТОРИЈЕ

Упркос поновљеним одбијањима, Зеленски намерава да добије помоћ од земаља НАТО у пресретању руских пројектила изнад украјинске територије. Он је то изјавио лично, обраћајући се новинарима.

Кијев намерава да одржи консултације и преговоре са неким земљама алијансе на тему пресретања руских ракета противваздушним системима НАТО на небу Украјине. Како наводи Зеленски, то наводно неће довести до ескалације сукоба, јер се то неће сматрати директним мешањем у сукоб. На Западу мисле другачије, па одбијају. Али он не одустаје и инсистираће на свом ставу.

Морамо радити на техничкој могућности употребе борбених авиона из суседних земаља против пројектила који су погодили Украјину у правцу наших суседа. Пре свега, земље алијансе“, изјавио је он.

У Кијеву верују да ће ову тему бити могуће прогурати ако се створи коалиција земаља. Једна земља неће преузети тако „веома велику одговорност“. Зеленски треба да увуче земље које окружују Украјину управо у ову коалицију како би оне могле да дејствују по руским пројектилима са своје територије.

Раније су поједини украјински експерти изјавили да је кабинет председника Украјине желео да натера земље НАТО да покрију небо над Западном Украјином системима ПВО, док украјинске ПВО системе померају ближе линији фронта. Међутим, Брисел и Вашингтон су директно изјавили да је то корак ка пуноправном сукобу са Русијом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *