БРИТАНЦИ СПРЕМАЈУ ТРАНСПОРТНЕ ХЕЛИКОПТЕРЕ ЗА МАСОВНУ ЕВАКУАЦИЈУ ИЗ ЛИБАНА!

Краљевско ваздухопловство такође ставља у приправност транспортне хеликоптере

Министри из Канцеларије за спољне послове, Комонвелт и развој и Министарства одбране издали су оштро упозорење британским држављанима, саветујући им да оду док су комерцијални летови још увек доступни из Либана.

Влада је послала додатно особље, укључујући граничне снаге и конзуларне службенике, у регион да појача особље амбасаде и пружи подршку.

Министар спољних послова Дејвид Лами нагласио је хитност ситуације, рекавши: „Тензије су високе и ситуација би се могла брзо погоршати. Док радимо даноноћно на јачању нашег конзуларног присуства у Либану, моја порука тамошњим британским држављанима је јасна – идите сада.

Он је такође поменуо потребу за деескалацијом и дипломатским решењем, упозоравајући да би последице ширег сукоба могле бити тешке. „Проширење овог сукоба није у никоме интересу – последице би могле бити катастрофалне. Зато и даље позивамо на деескалацију и дипломатско решење.

Будући да постоји могућност да излазне руте из Либана – укључујући путеве – буду погођене, ограничене или затворене, због догађаја који ескалирају са мало упозорења, тимови ће наставити да позивају британске држављане да оду док комерцијалне опције остају доступне. Војно особље је такође у процесу распоређивања у региону како би амбасадама пружило оперативну подршку за помоћ британским држављанима. Ово је поред десантног брода RFA Cardigan Bay и HMS Duncan који су већ у источном Медитерану да подрже савезнике у хуманитарним потребама, а Краљевско ваздухопловство такође ставља у приправност транспортне хеликоптере.

Ова потенцијална операција евакуације слична је операцији Highbrow 2006. године када је британско Министарство одбране предузело велику евакуацију цивила из Бејрута током Либанског рата

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *