КАСАРНА У ЛОЗНИЦИ ПОНОВО ЖИВИ: 111. пешадијски батаљон са Лазарима 3 почиње размештај!

Како ја наведено 111. пешадијски батаљон покриваће зону Лознице, Крупња и Љубовије

Председник Србије Александар Вучић обишао је у Лозници обновљену касарну Војске Србије поданередник Момчило Гавић која ће ускоро да живи пуним животом.

На почетку обиласка укратко је приказан историјат настанка , развоја и гашења ове касарне. Касарна под називом “Клупци” грађена је од 1951 . до 1956 када су била изграђена 22 објекта. Касарна се простирала на 14 хектара.

Гранична једница која је била ту размештена до 1992. припадала је Дринској дивизији. Од 1992. у касарни је био размештен 15. гранични батаљон који је био расформиран 2007. када је касарна раформмирана и била означена као непреспективна.

Од априла 2019. године фомриран је 111. пешадијски батаљон који припада 1. бригади Копнене војске.

Од тада у касарни је расходовано и прушено 8 објеката, а обновљено и санирано 14 објеката како би се омогућио несметани рад. Од 2021. изграђена је ограда око касарне, а од 2022. године касарна званично носи име поднаредник Момчило Гарић.

Касарна је грађена у две фазе. Прва је почела у јуну 2020. када је изграђено 9 објеката, објекат команде батаљона, објекат за смештај, стражарница, трафостаница, противпожарна станица и котларница.

Укупно у првој фази изграђено је објеакта укупне површине 4.440 метара квадратних и 5,5 км саобраћајница.

У другој фази биће изграђено 10 објеката, кухињски блок са мензом, кантина, спортски терен, полигон за пешадијске препреке, гаража за борбена возила, акумулаторска станица, трафосатаница.

Укупни смештајни капацитет биће у основној фази 2000 људи, а максимално од 500-800 војника.

Како ја наведено 111. пешадијски батаљон покриваће зону Лознице, Крупња и Љубовије.

Једница 111. пешадијски батаљон састојаће се од 1. пешадијског батаљона, противоклопне чете и чета минобацача калибра 120 мм као и чета везе. Ова једница ће од борбених возила имати Борбена оклопна возила точкаше Лазар 3 са ДУБС калибра 12, 7 мм.

Председник је подсетио на значај ове касарне јер је то знак враћања војске на овај простор од 2007, а као пример навео је Неготин и Чачак где на простору западне Србије до границе са Црном Гором није било ни пушке.

Председнику сз испред гараже борбених средстава приказана борбена возила точкаши типа “Лазар 3” укупно 10 средстава која су се налазила испред гараже. Сваки од тих 10 Лазара 3 може да превезе пешадијско одљење од 8 војника. За сада тренутно их има 9. Пешадиниц су опремљени од личног наоружања модуларном пушком М-19 са краћом цеви. Осим аутоматских пушака припадници ове једнице биће опремљени аутоматом истог типа.

Такође се могло сазнати да ће у Прибоју бити размештена брдско-планинска бригада која ће покривати зону границе према Црној Гори и биће опремљена моторним санкама.

Предсдник је такође најавио јачање тенковски, минобацачких, артиљеријских једница класичне и ракетне артиљерије

Један коментар на “КАСАРНА У ЛОЗНИЦИ ПОНОВО ЖИВИ: 111. пешадијски батаљон са Лазарима 3 почиње размештај!

  1. Pomalo konfuzan tekst. Kako 111.pb moze da u svom sastavu ima 1.pb. Bataljon u svom sastavu moze da ima 3-4 pešadijske čete, četu za podršku, samostalne vodove (vod mb 120mm, logistički vod), odeljenje veze, eventualno odeljenje prenosnih PVO sredstava i PO sredstava. Smestaj za 2000 ljudi? Maksimalno bataljon moze da ima oko 850 ljudi sa civilnim licima. Mislim da je tekst brzopleto napisan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *